12/07/15 21:12
(http://www.dnevnik.bg/)

Ислямистите строят по болшевишки модел държава в Сирия и Ирак


"Ислямска държава" реално изгражда държавна структура на контролираната от организацията територия с всичките ѝ атрибути, включително социални служби, административен апарат, пропагандна машина, финансово министерство, държавен контрол над петрола, газа и основните елементи на икономиката и икономическа програма за самодостатъчност.

Това съобщи лондонският в."Гардиън", според който ислямистите засега разчитат на някои места близо половината от приходите им да идват от конфискации, а още към 30% - от централизираната търговия с петрол и газ. Изданието говори за "равнища на контрол над икономиката като тези в СССР".

Заключенията са на базата на документи на "Даеш" (както все по-често е наричана "Ислямска държава") и най-вече на инструкция от 24 страници за вътрешна употреба в организацията.

Документът "Принципи на администрирането на Ислямска държава", изработен миналата година, описва още какви трябва да са външната политика, здравеопазването, образованието, търговията, съобщенията и заетостта.

Тези подробности разкриват не само амбициите на "Даеш" и методите за финансиране бруталното ѝ насилие, но и как успява да се превърне в най-богатата и дестабилизираща джихадистка структура от последните 50 години, допълва изданието.

След атентатите от Париж се възроди дебатът дали организацията трябва да бъде третирана като държавна (или квази-държавна) структура. Това концептуално променя и борбата с нея – от антитериростични операции към състояние на война. 

Министерства, военни лагери и работа с децата

Ръководството, цитирано от "Гардиън", е съставено като основополагащ текст за обучение на "кадрите на администрацията", след като на 28 юни 2014 г. лидерът Абу Бакр ал Багдади провъзгласи халифат на контролираните от групировката му територии в двете близкоизточни държави.

В него се дават инструкции за изграждане 16 министерства на образованието, природните ресурси, промишлеността, външните работи, античните паметници...

Описва се как да се организират отделни тренировъчни лагери за редовни войски, ветерани и деца. Ветераните трябва веднъж годишно да минават през своеобразен двуседмичен курс за повишаване на квалификацията - обучение по "най-новите умения за употреба на оръжие, военно планиране и военни технологии (…), подробен коментар какви технологии използва противникът и (…) как воините на държавата да се възползват от тях".

"Гардиън" твърди още, че за пръв път разполага с документални доказателства, че "Даеш" целенасочено работи с децата – от това как да боравят с оръжие до участие в публични разстрели на пленници. В един от текстовете се казва, че децата тряба "да се обучават да носят леко стрелково оръжие", а "изключителните сред тях" за бъдат "подбрани за назначения в апарата за сигурност, включително за патрули и по контролни постове".

Самодостатъчна територия

"Даеш" си поставя за цели изграждане на нова култура, обединяваща местното население и пристигащите от чужбина бойци и симпатизанти. Икономически, територията под неин контрол трябва да бъде независима и самодостатъчна с "фабики за произвоство на оръжие и храни" и създаване на "изолирани зони за сигурност" за задоволяване нуждите на населението. "Трябва да се изгради знаещо мюсюлманско поколение, осигуряващо умма (ислямската нация) и бъдещето ѝ без да е нужна експертизата на Запада".

Едно от първите действия на ислямистите при завладяване на селище е да установят пункт на своята администрация и да вдигнат щанд за раздаване на пропагандни листовки и литература. Анализатори от няколко месеца правят паралели с начина, по който едно войнствено, решително и активно малцинство на болшевиките в Русия успява да завземе властта в обширната империя.

Командирите на ислямистите имат и точно поставена задача как да овладеят най-важните институции като болниците, например.

Медицинска сестра, избягала в Турция, разказва, че първото нещо, което направили в нейната клиника, е да подмени фирмените печати, да раздаде уведомления за населението, че това вече е болница на "Ислямска държава", да изгони ръководството и тогава да обърне внимание на пациентите. "Те сложиха своя администрация, но не пипнаха лекарите, сестрите и санитарите." Но който от медицинския персонал реши да бяга, знае какво го очаква, добавя тя – пълна конфискация на дома, бизнеса и всичко лично.

Година по-късно ударите срещу "Ислямска държава" са разстроили структурите ѝ и е възможно тези инструкции засега да остават само на хартия.

Но няма никакъв спор, че близо 300 документа, събрани през изминалите 12 месеца, категорично сочат като централна цел изграждането на жизнена държава с корени във фундаменталистката идеология на сунитския ислям. 



Регулации и разрушаване на държавни граници

Стотици, ако не и хиляди, хора са се включили в изработване на всевъзможни правила и регулации – от риболова до правилните според исляма дрехи и от търговията с ментета до администрирането на университети, посочва "Гардиън" в свой коментар.

Около 340 официални документа, бележки, фактури и инструкции за вътрешна употреба, показват че "Даеш" работи по възстановяване на пътища, хосписи, хотели и пазари.

Първоначално, текстовете са за подробни регулации на всекидневието като забрана да се продават и носят впити и орнаментирани дрехи, да се играе билярд или на джаги и дори да се гледат гълъби, защото било "загуба на време".

Но в началото на 2015 г. идва нова вълна – инструкции, директно насочени към държавно строителство и създаване на работни места, предимно в социалните служби на "халифата", училищата и детските градини. Следват регулации като забрани да се води търговия на тротоара без специално разрешително или задължението шофьорите на камиони винаги да носят инструменти за ремонт.

През последните 5 месеца се вижда вълна от параноя и документи за сигурността и военната мобилизация, допълват от "Гардиън". Забраняват се частните Wi-Fi мрежи, инструктирани са контролните пунктове (бел.ред .- фактическите ГКПП на територията на "Даеш") за спиране контрабандата на цигари, злато, мед и желязо; всички, свързвани в миналото с "враговете на държавата", трябва незабавно да се регистрират при властите.

"Даеш" съзнателно разрушава държавната граница между Сирия и Ирак с издаване на документи за самоличност и програма за обединение на територията, включително с новата провинция Ефрат, простираща се от двете страни на браздата.

Контрол на цените

Организацията налага цени на наемите и на широк кръг стоки и услуги (цезарово сечение - 70 долара, килограм захар – 70 цента). Засега не е установен тотален контрол над икономиката и е оставена частна собственост и бизнес, но са любопитни мотивите зад някои от тези решения. Частни компании, например, ремонтират и строят пътища, за да не попаднат работещи по пътя бойци на ислямистите под въздушни удари.

Ценен документ за бюджета на провинция Деир аз Зор разкрива, че впечатляващите 45% от приходите идват от "конфискации" - на практика става дума за изземване на границата на забранени стоки (цигари, електроника и др.) и продаването им на търгове. Бизнесът с петрол и газ носи още 28%, а данъците – 24%.

Разходната част също е интересна - "Даеш" хвърля средства основно за армията (44% за заплати плюс още 10% за базите) и ислямската полиция (10.4%), докато за социални дейности остават под 18%.

Пропаганда на утопията

В Ръководството има специална глава, посветена на медиите. В нея се посочва нуждата от централна медийна организация, подпомагана от помощни структури и агенции в провинциите.

Най-силната тема, регистрирана в документите, е усилието на "Даеш" да се представи като утопия за истинските вярващи, посочва "Гардиън". Това може да бъде разделено на две – изтъкване на добрите страни и премахване на слабите.

Новата власт отпуска помощи на семейства и редовно раздава премии от 100 долара за постижения в религиозното обучение или покани за празнуване на военни победи в луксозен хотел в Мосул.

Второто се реализира, например, чрез борба с корупцията, включително чрез попълването на стандартни формуляри и пускането им в пощенски кутии за събиране на информация и предложения.

През миналата година в Ракка (главният град на ислямистите) е откирта специална служба за събиране на оплаквания от корупцията. На членовете на "Ислямска държава" е забранено да участват в "държавни" инвестиции или "да се възползват от позицията си и да работят на държавна работа за лична полза". 

Първите оценки и коментари

О.з. ген. Станли Маккристъл, който предвождаше през 2006-2008 г. операциите срещу "Ал Кайда" в Ирак, коментира, че "ако това е автентично, то е впечатляващо и трябва да се прочете от всеки и особено от политиците на Запад".

"Ако Западът продължава да смята "Ислямска държава" за банда психопати убийци, рискува много сериозно да ги подцени", добавя той. "Не виждаме голяма разлика от трудовете на Мао, практиките на Виет Мин в Индокитай или на други движения, при които зрелищните акции са само върхът на един по-нюансиран айсберг от организационна дейност."

(Бел.ред. Виет Мин е основаното в Китай през 1941г. от Хо Ши Мин Движение за освобождение на Витетнам, възникнало като комунистическа структура, но в началото отворено към хора с различни политически убеждения; след партизанска война и оттеглянето на японците, отрядите му завладяват Северен Виетнам и Ханой и провъзгласяват независима Демократична република Виетнам.)

"Това изобщо не е армия от ирационални и кръвожадни фанатици, а много пресметлива политическа организация с изключително сложна и добре планирана инфраструктура зад нея", добавя Чарли Уинтър, изследовател в Университета на щата Джорджия. Той казва, че данните напълно съвпадат с това, което той научава за случващото се в Сирия и Ирак и че "на най-високо ниво "Ислямска държава" е заета не само с военната си сила, но и с осигуряване на политическо дълголетие".

Ген. Греъм Ламб, бивш командващ британските спецчасти, обръща внимание на това, че в документите непрекъснато се изтъква, че "Даеш" е единственият автентичен представител на сунитите в района и посочва, че за разгромяване на тази структура трябва да бъдат привлечени други сунити, които да разрушат и претенцията за изграждане на халифат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване