12/07/15 06:05
(http://www.klassa.bg/)

Прогнозират цени на петрола от 30 до 50 долара

 В близките месеци котировките на суровия петрол на борсите ще са в диапазона от 30 до 50 долара за барел. Това прогнозира директорът на PetroleumWorld Элио Оеп, цитиран от „РИА Новости”.
„Цената на нефта скоро може да се вдигне и над 50 долара, но има голяма вероятност тя да падне до 30 долара, ако започне по-чувствителен спад на азиатските икономики”, уточнява енергийният експерт.
В петък във виена завърши поредната среща на страните от ОПЕК. Независимо от големите излишъци от петрол на пазара картелът не прие решение за промяна на дневната квотата за добив от 30 млн. барела и дори реши да направи същото за нивото на фактическото производство, което ес 1,5 млн. барела по-високо.
Според Оеп ОПЕК ще продължи политиката на голямо производство, за да не загуби пазарите си. Сегашната ситуация позволява да се оказва натиск и върху добива на петрол в САЩ.
„Запазването на нивото на производство е особено важно за големите играчи като Саудитска Арабия и Русия. А след излизането на Иран на нефтения пазар с добив от 1 млн. барела дневно, квотата на ОПЕК ще бъде надвишена още повече”, прогнозира шефът на PetroleumWorld. По думите му през пролетта може да се очертаят нови тенденции в световната икономика и тогава петролният картел ще бъде принуден за промени политиката си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване