12/07/15 06:02
(http://www.klassa.bg/)

Ринго Стар би всички рекорди с "Белия албум" на Бийтълс

 Барабанистът на Бийтълс Ринго Стар продаде на търг първото копие на "Белия албум" за рекордните за ацетатна плоча 790 000 долара. Очакваше се на наддаването, което се организира в Бевърли хилс, щата Калифорния, от аукционна къща "Джулиънс окшън" лотът да достигне цена от 60 000 долара.

Досега рекордът за най-скъпа плоча се държеше от първия музикален запис на Краля на рока Елвис Пресли. По-рано тази година той бе продаден за 300 000 долара.

Копието на "Белия албум" е със сериен номер "А0000001". Досега се смяташе, че то е било собственост на Джон Ленън. Оказва се обаче, че през всичките години Ринго Стар го е съхранявал в сейф в Лондон. Новият собственик на плочата е пожелал анонимност.

Копието със сериен номер "А0000005" беше продадено на търг през 2008 г. за 30 000 долара, припомня в. "Гардиън".

На търга, който се проведе в рамките на два дни, Ринго Стар и съпругата му Барбара Бах предложиха общо над 800 лота, описани на 55 страници. Сред тях бяха рисунка на художника Рой Лихтенщайн, както и костюм, носен от Ринго Стар по време на снимките на филма "A Hard DayТs Night" през 1964 г.

Комплект барабани, използван от Ринго Стар за записването на някои от ранните хитове на Бийтълс, беше продаден през първия ден от аукциона за 2,2 милиона долара.

Купувач на барабаните е Джим Ирсей, собственик на отбора по американски футбол "Индианаполис колтс". Стар е използвал барабаните в над 200 концерта и студийни записа в периода от май 1963 г. до февруари 1964 г. С тях са записани парчетата "Can't Buy Me Love," ''She Loves You," ''All My Loving" и "I Want to Hold Your Hand". Окончателната цена на лота многократно надхвърли очакванията. Първоначалната оценка на специалистите е била 500 000 долара.

За китара Рикенбейкър, която е принадлежала на Джон Ленън и Ринго Стар, бяха платени 910 000 долара. Инструментът, произведен от компанията Rose-Morris Rickenbacker, първоначално е бил подарен на Джон Ленън, който през 1968 г. го е предал на колегата си Ринго Стар.

Ринго Стар сподели, че е бил подтикнат да организира този търг от сътрудници на музея "Грами". Част от парите, получени от търга, Ринго Стар и съпругата му, актрисата Барбара Бах ще преведат на Lotus Children Foundation, информира АП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване