12/07/15 06:12
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев дал сам на себе си 500 бона хонорар

 500 000 лв. хонорар е дал сам на себе си укриващият се от правосъдието у нас ексбанкер Цветан Василев. Това съобщи пред bTV шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев. Звеното преди броени дни наложи запор на имението на Василев в Женева и 4 негови сметки в Швейцария, заради разлика между декларирани доходи и реални разходи от близо 1 млрд. лв. Очаква се през 2016 година комисията да внесе в съда иск за конфискация на огромната сума.

Докато разследвали имането на бившия мажоритарен собственик на фалираната КТБ инспекторите от КОНПИ установили, че той е ползвал трезора като личен банкомат, раздавайки необезпечени кредити за милиарди на фирми от обкръжението си. Освен това забегналият Василев е точил трезора и с договори за консултантски услуги. Най-бруталният пример, на който се натъкнали разследващите бил случай, в който пишман финансистът се вписал като консултант на пряко свързано с него дружество. Освен, че реално е платил сам на себе си за консултации, се оказало, че Василев ще получи за услугата 500 бона – двойно повече от стойността на самата сделка.

Преди няколко месеца от доклада на временната комисия в парламента за аферата „КТБ”, стана ясно, че фалираната банка е плащала милиони за различни услуги, чрез които реално била точена. Дружествата са общо 13, като 3 от фирмите са тясно свързани със забегналия в чужбина пишман банкер и са били на хранилка при КТБ по общо 5 контракта. Това са „Целум България”, „Маркет енд прожект консулт” и „Велдер консулт”. Каква точно е сумата, която трезорът е налял в тях, засега не е ясно, защото в списъка на комисията не фигурират сумите по договорите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване