12/07/15 06:14
(http://www.klassa.bg/)

Червени ветерани искат подписка за ремонт на Чинията

 БСП да организира национална подписка за набиране на средства, с които да бъде възстановен емблематичния за партията мемориал на връх Бузлуджа. За това настояват ветерани – социалисти от Старозагорска област. Те напомнят, че има няколко решения на НС на Столетницата в тази посока, а най-активно с проблема до смъртта си се занимавал бившият зам.-регионален министър и народен представител Димчо Михалевски.

„Срам ни е да кажем, че сме социалисти, веднага ни сочат руините на върха и младите питат защо сме го изоставили“, гневно заявиха белокоси последователи на Димитър Благоев пред председателя на Съюза на ветераните в БСП проф. Владимир Топенчаров и шефа на БАС Чавдар Стоименов.

Възрастните партийци били готови да заделят от пенсиите си по десетина лева, за да подкрепят идеята на младата арх. Дора Иванова, която наскоро защити в Берлин дипломната си работа за възстановяването на рушащия се паметник.

„Имаме 200 000 членове на БСП, всеки да извади по 10 лв и ще имаме 2 млн лв. Арх. Иванова е сметнала, че трябват около 1,7 млн лв, за да се направи най-необходимото“, коментира ситуацията с Чинията ветеран от Казанлък.

Рушащият се монумент, който бе преотстъпен от МС на БСП е направен по проект на арх. Георги Стоилов. Той подкрепя идеята на арх. Иванова за превръщането му в музей под наслов „Бузлуджа – паметник на времето“. „В момента паметникът е заключен, но липсва жива охрана и на практика всеки който иска може да се промъкне вътре. Това е много опасно. Може и да загине човек“, посочи от своя страна областният управител на Стара Загора Георги Ранов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване