12/08/15 08:43
(http://www.klassa.bg/)

Virgin Galactic планира изстрелване на сателити от „Джъмбо джет“

 Основателят на Virgin Galactic сър Ричард Брансън планира да изстрелва сателити в Космоса от Boeing 747, пише CBS News. В публикация в блога си Брансън разкрива намеренията си да използва самолета като стартова площадка. Летателната машина с прякор „Космическо момиче“ (Cosmic Girl) по-рано е обслужвала полети на авиокомпанията на Брансън Virgin Atlantic. 
Основната цел на проекта е ракетите на компанията LauncherOne да се изпращат в орбитата на Земята. В момента Virgin има няколко договора в относително малкия пазар на комерсиални сателити за изстрелване на устройства, които да осигурят интернет достъп за хора по целия свят. Предложената ракетна система ще бъде използвана и от американската Национална космическа агенция (NASA). 
Концепцията предвижда ракетата да се монтира под крилото на самолета и да се изстреля докато той лети с 800 км/ч. Приблизително десет минути след отделянето си ракетата ще достига орбита, развивайки скорост от около 2700 км/ч. „Надеждният 747 „Джъбо джет“ е доказал, че е в състояние да поддържа космически мисии, най-напред чрез тестовата летателна програма за космически совалки Enterprise и като самолет, пренасящ совалки на NASA,“ пише Брансън. „Екипът на LauncherOne на Virgin Galactic ме убеди в многобройните ползи от използването на „Космическо момиче“ в програмата.“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване