12/08/15 15:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Белгия обмисля да откаже саудитски инвестиции и да спре износа на оръжие за Рияд


Белгия обмисля дали да откаже саудитски инвестиции за 3.8 млрд. евро в пристанището в Антверпен, както и да прекрати износа на оръжие за Рияд, съобщи министърът на външните работи Дидие Рейндерс в интервю за радио RTL, цитирано от БТА.

Той отбеляза, че подобни решения са преди всичко в ръцете на местните, а не на федералните власти.

Решението за пристанището в Антверпен се очаква от управата на Фландрия, а за оръжейния износ - от ръководителите на Валония, където са разположени цеховете за специална продукция.

Трябва да се уверим поне, че инвестициите не са свързани с "някои семейства, финансиращи тероризма", коментира министърът.

Рейндерс каза също, че е възможно договорът за стопанисването на централната джамия в Брюксел да бъде разтрогнат срещу съответното обезщетение. Според него властите трябва да проверят финансирането на джамията и съдържанието на проповедите, за да не бъде разпространяван екстремизъм.

Депутати вече настояха за прекратяването на договора, подписан през 1967 г. със срок на действие 99 години. Част от сделката е и избирането на имами от Залива, макар че салафитските им учения понякога са в противоречие с вярванията на по-светски настроените имигранти.

Външният министър отново коментира, че имамите, които проповядват в Белгия и Европа, трябва да са получили образованието и дипломите си тук. Според него това ще гарантира разпространението на умерен ислям, който отчита равенството на мъжете и жените, човешките права и разделението на църквата от държавата.

В края на ноември Белгия прекрати действието на двустранна данъчна спогодба със Саудитска Арабия, а депутати настояха за преразглеждане на отношенията със страната след атентатите в Париж.

Официалната религия в Саудитска Арабия е уахабизмът - ултраконсервативна сунитска школа, която смята шиитския ислям за еретичен, приветства свещената война и проповядва омраза към неверниците.

Саудитската съдебна система се управлява от уахабитски духовници, а "Ислямска държава" и "Ал Кайда" изповядват салафитски учения, в които идеите на уахабизма имат голямо влияние.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване