12/08/15 14:29
(http://pik.bg)

ВАС потвърди установено от КЗК увреждане на доброто име на конкурент

ВАС потвърди установено от КЗК увреждане на доброто име на конкурент

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на КЗК, с което бе установено извършено от "Нетуоркс - България" ООД, гр. Русе и „Норделинк – България“ ООД, гр. Русе нарушение по чл. 30 от ЗЗК, изразяващо се в увреждане доброто име на "Скайнет" ООД, гр.Плевен, известно още като „Оптиспринт“.

От м. август 2013 г. на публични места на територията на гр. Троян, в продължение на месец, посочените предприятия, съвместно предлагащи услугите кабелна телевизия и интернет, са разпространили брошури с надписи „Не преподписвайте на сляпо договора с досегашния ви доставчик!“ и „За да не бъдете прецакани КОФТИ СПРИНТирайте към офиса на НЕТУОРКС!“. Според ВАС, който изцяло споделя заключенията на КЗК, тези изявления, макар да не съдържат изрично изписване на конкурента Скайнет, съдържат препратки, позволяващи лесното идентифициране на последния, както и че разпространяваните изявления съдържат увреждащ елемент, предвид начина на изписване и подчертаване на съчетанието от думи „КОФТИ СПРИНТирайте“.

Въпреки потвърденото нарушение обаче първоначално наложените от КЗК имуществени санкции са четирикратно намалени по размер от съда до 23 705 лв. за "Нетуоркс - България" ООД и 2 567 лв. на „Норделинк – България“ ООД. В съответствие с чл. 104 от ЗЗК всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на ГПК.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване