12/08/15 11:12
(http://pik.bg)

Възрастни хора живеят в нечовешка мизерия и плащат за това

Възрастни хора живеят в нечовешка мизерия и плащат за това

Дом за възрастни хора тъне в ужасна мизерия. Още от входа се разнася нетърпима миризма на урина и мухъл. Баби живеят в стаи с мухлясали стени и счупени мебели, предаде Нова телевизия.
„Исках да настаня майка си в дома „Св. Василий Велики” в Кула, но се отказах, защото там цари пълно безобразие, мизерия и гадория. Тя не иска да дойде при нас. На нас пък ни е огромен разход да идваме всеки месец“, споделя Виолета Якова. Тя живее в Добрич, а майка й във Видин и има нужда от постоянни грижи. 
Въпреки че друго свободно място в домовете във Видин няма, Виолета прибира майка си два часа след като я настанили в дома.
Още с отварянето на вратата, ни лъха тежка миризма на застояло, урина и мухъл, каза репортерът Мария Милкова.

Макар бабите да зъзнат от студ, социалната работничка в дома твърди, че парното работи.
„Въглищата, които са докарали, са такива - горят, но не отдават такива калории. Ние нямаме вина за тази работа! Въобще не ни питайте, само се ядосвам”, добавя жената.
Директорът на дома за стари хора „Св. Василий Велики” Илияна Цанова пък призна, че не би оставила майка си да живее при такива условия. Тя каза, че ВиК инсталацията била направена в далечната1962 година. Правим козметични промени, всяка година се опитваме с наши средства, колкото можем, добавя Цанова.
Кметът на Кула д-р Владимир Владимиров пък пояснява, че последният ремонт на сградата е бил през 2009 година и то частичен. Той упорито отказваше да се съгласи с мен, че условията са ужасни, каза в „Здравей, България“ репортерът Мария Милкова, а бившият социален министър Христина Христова, потресена от репортажа й, каза, че всяка година държавата дава по 8000 лв. за човек в старческите домове. Къде обаче отиват тези пари, след като старците живеят в мизерия, не е ясно.
„Почти целият капацитет на дома е пълен. Освен че хората дават 79% от пенсията си. Всяка година на сметката на кмета пристигат 8000 лева за всеки човек от този дом. На месец това прави по 666 лева”, каза още Христова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване