12/08/15 08:44
(http://www.klassa.bg/)

Евтина биоактивна хартия засича кръвната група за по-малко от минута

 В региони на света, където липсва медицинско оборудване определянето на кръвната група при нужда от преливане на кръв може да бъде проблем, пише Gizmag. Нова биоактивна хартия обещава да промени това. Изобретението е в състояние да анализира само няколко капки кръв и да определи групата за по-малко от минута. 
Евтиното медицинско устройство е разработено от австралийската компания Haemokinesis в партньорство с Университета Монаш в Мелбърн. Малкото квадратно устройство съдържа специален минерал и има прозорчета, в които се поставя пробата. За да определи бързо, дали кръвната група на пациента е А, B, AB или О, материалът реагира с антигените.
“Серумът, разпознаващ антигените е импрегниран, а хартията е покрита с биоактивен материал,” обяснява Джим Манолиос, изпълнителен директор на Haemokinesis. “Капнете кръв в прозорчето, изчакайте една минута и след това измийте непопилата кръв. Това, което остава ви дава отговора.” Манолиос не предоставя повече информация за патентованата технология и съдържащите се в нея биоактивни компоненти. Предвид ниската цена на материалите и производствения процес, той е оптимист за възможностите, които устройството може да предостави на развиващия се свят. Манолиос посочва, че хартиеното устройство струва по-малко от един долар и ще се появи на пазара през средата на 2016 година. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване