12/08/15 16:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Икономическата комисия разреши електронно сключване на застраховките за автомобили


Застраховките за автомобили да могат да се сключват и по електронен път без да е нужен електронен подпис, реши парламентарната икономическа комисия на днешното си заседание, съобщи БНР. За момента обаче не се отменя задължителното изискване за стикер за срока на валидност на "Гражданската отговорност" на прозореца на автомобила.

Лепенката може да отпадне евентуално от 2017 години, а до тогава, за сключените онлайн застраховки стикерът и полицата ще се изпращат с куриер. С промените потребителите могат да избират дали да застраховат чрез брокер, онлайн или на място в офиса на застраховател. Очакванията са чрез онлайн застраховането цената на продукта да падне, дори и след плащането на разходите за доставката чрез куриер.

Друга поправка в застрахователния кодекс въвежда наказание от 400 лева за физическите лица при липсата на "Гражданска отговорност". По данни на застрахователите, около 15 % от автомобилите у нас нямат сключена задължителната застраховка.

Важно решение от днес е и сертификатът "Зелена карта" вече да се издава заедно с полицата по застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите без допълнителна такса. До сега допълнителният документ се издаваше при поискване и пак беше безплатен.

Предстои одобрените от депутатите в нови моменти в Кодекса за застраховането да бъдат гласувани в пленарната зала, като това може да стане още през тази седмица.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване