12/08/15 08:33
(http://www.klassa.bg/)

Мариан Тейсен: Бежанците са ни нужни, за да се справим със застаряването

 Не казваме “не” на всички икономически имигранти, но трябва да привличаме професионалисти, от които се нуждаем, обясни еврокомисарят по заетостта

 

- Г-жо Тейсен, какво беше постигнато на срещата на социалните министри на АСЕМ в София, в която взехте участие?

- Главното постижение според мен е, че продължаваме със сътрудничеството и това ще намери израз и на срещите на държавните и правителствените ръководители. Министрите на труда и социалните грижи са един от най-важните формати на АСЕМ и постигнатите в София договорености ще бъдат част и от срещата на върха, която ще е в монголската столица Улан Батор през 2016 г.

- Вие казахте, че не можем да очакваме, че тениска със стойност 1 долар е произведена по честен начин. Какво може да направи Европа, така че да бори бедността и социалната несигурност, експлоатацията на работниците в Азия, примерно в Китай?

- Тук не става въпрос дали трудът е евтин, или не. Много по-важно е дали работните места са безопасни. Спомняте си инцидента Рана Плаза в Бангладеш, който разкри експлоатацията на работници в условия, които застрашават здравето и живота им. (При този инцидент се срути фабрика за дрехи в Бангладеш и загинаха над 1100 работници - бел.ред.) Тези хора рискуват живота си, за да работят. Не трябва да го допускаме. Трябва заедно да работим срещу подобни трудови условия. Още по-важно е да работим с държави и компании, които уважават хората. Въпросът не е ние какво директно можем да направим. Можем да променим такива условия на труд, като работим заедно с тези държави от Азия, като обменяме добри практики и оказваме влияние през организации като Международната организация на труда.

Проблемът не е, че тези страни въобще не искат да променят условията на труд. Понякога те просто не знаят как и какво да направят. Така че ние трябва

да създадем една

верига на

отговорността,

която започва от

потребителя, минава през дистрибуторите на определените стоки и по тази верига да заостряме вниманието към условията на труд, при които са произведени стоките. Но също така трябва да им помагаме, дори и финансово.

Във формата Г7 решихме да създадем специален фонд за тази цел и ЕС е отделил 14 млн. евро за него. Ние помагаме с експертиза и виждаме, че тези държави искат да подобрят условията на труд за хората си. В София се видях с министъра на труда на Бангладеш и той ме увери, че в страната се работи така, че да не се повтарят инциденти като Рана Плаза. Има нужда от международни споразумения с Бангладеш, помагаме им с инспекции какво да подобрят в условията на труд.

- Смятате ли, че социалната сигурност и трудовата безопасност са на достатъчно добри нива в самите държави от ЕС, така че да можем да изискваме от азиатските страни?

- Партньорството на тази конференция не е ние да казваме какво да се направи. Напротив, идеята на АСЕМ е да обменяме практики, да видим къде какви механизми работят и да се учим едни от други. И това става в едно равнопоставено партньорство.

Разбира се, в Европа социалните системи не са перфектни. Ние всеки ден трябва да ги подобряваме, така че да станат устойчиви и адекватни. Проблем в цяла Европа е застаряването на населението и това

поставя под

натиск

пенсионните

системи. Все

по-малко хора

трябва да работят

повече

Трябва да направим пенсионните си системи адекватни, защото не искаме да намаляваме пенсиите на възрастните хора, напротив - те трябва да запазят стандарта и начина си на живот и след пенсионирането си. И всички ние трябва да намерим начин как да постигнем това. Още повече сега, когато като последица от кризата виждаме голям натиск върху бюджетите за всяко евро. В тази ситуация трябва да организираме пенсионните си системи по начин, че да предпазват хората, но и да подкрепяме тези, които са активни на трудовия пазар.

- Мислите ли, че бежанската криза в Европа може да бъде ползвана, за да се борим с демографския проблем на страните от ЕС? И ако тези идващи от Азия и Африка хора могат да помагат да се плащат пенсиите в нашите държави, защо трябва да ограничаваме икономическите имигранти?

- Бежанците определено могат да ни помогнат, за да се справим с нашите демографски проблеми.

Защо според вас

г-жа Ангела

Меркел ги

приема горещо

и обяви отворени граници? Ние се нуждаем от тези хора и трябва да направим така, че да ги включим в нашите общества и на пазара на труда.

Бежанците според мен са една възможност, която не трябва да изпускаме. Разбира се, трябва да се погрижим за тях, да ги обучим, да научат нашите езици, но съм сигурна, че те могат да са изключително полезни. В квартала, в който живея, социалните работници ми разказват, че в момента, в който тези хора получат позволение да работят, те започват да работят. Разбира се, ние също трябва да положим усилия - те често не говорят езика на страната домакин, трябва да ги интегрираме в обществото, но и да им осигурим достъп до пазара на труда. А относно хората, които не бягат от война, т.нар. икономически мигранти - не казваме, че не ги искаме въобще. През април развихме нашия дневен ред за миграцията в ЕК и планираме през следващите месеци

да направим

преглед на

системата

“Синя карта” -

да работи така, че да подпомага мигрантите, от които нашите държави имат нужда, да привличаме професионалисти, от които се нуждаем, но и да решаваме демографските си проблеми.

- Вече 7 години Европа не може да се справи с кризата и огромните нива на безработица. Каква според вас е основната причина - икономическа слабост или липсата на подготвени работници?

- Преминахме през най-тежката криза от Втората световна война насам. Мисля, че по-голямата част от тази криза вече е в миналото. Но хората бяха ударени и възстяновяването е бавно.

Имаме възстановяване във всяка една от страните в ЕС, и икономически, и на заетостта. Виждаме, че за една година имаме почти 1% по-малка безработица, но нивата са все още прекалено високи. По отношение на младежката безработица виждаме 10% намаление. Т.е. нещата се подобряват, но все още имаме прекалено много безработни. Причината преди всичко е икономическата криза. Все още има недостиг на инвестициите спрямо предкризисните нива. Затова ЕК реши да стартира плана за инвестиции на стойност 300 млрд. евро, той върви заедно с дневен ред за подобряване на бизнес климата в Европа.

Нуждаем се от повече инвестиции, но също така и да видим отново нарастване на работните места. Освен това виждаме структурни проблеми, които бяха налице и преди кризата, но икономиката в момента се променя прекалено бързо и хората се нуждаят от нови умения, за да намерят работа. Затова трябва да инвестираме в развитие на уменията на хората.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване