12/08/15 08:48
(http://www.klassa.bg/)

Нов медикамент е излекувал ракови образувания в мозъка на Джими Картър

 Бившият президент на САЩ Джими Картър обяви, че ракът в мозъка му е изчезнал, пише The Guardian. През месец август, след операция за отстраняване на тумор от черния му дроб, Картър съобщи, че лекарите са открили четири малки “точки от меланома“. Тогава това прозвуча като фатална диагноза, но бившият държавен гласа посочи, че приема със спокойствие това, което предстои. Сега обаче изглежда злокачествените образувания са изчезнали.
Това не е чудо, макар че звучи като такова. Лекарите на бившия президент смятат, че меланомата - обикновено рак на кожата, който понякога се образува вътре в тялото - е бил първоначалния рак и се е разпространил към черния дроб. Картър е бил лекуван с пембролизумаб - един от най-обнадеждаващите нови медикаменти за терапия на рак в момента.
Препаратът, продаван под наименованието Keytruda в САЩ, е едно от първите имунотерапевтични лекарства. Вместо да унищожават раковите клетки, тези лекарства засилват имунната система. Теорията зад имунотерапията съществува от десетилетия, но едва в последните години учените успяха да я използват в практиката - засега със само два забележително успешни медикамента.
Преди две години Keytruda беше одобрен за прилагане при меланома от Администрацията за храните и лекарствата на САЩ. Опити показаха, че препаратът е по-ефективен и причинява по-малко странични ефекти от ипилимумаб, който беше първото революционно имунотерапевтично лекарство.
Възможно е пембролизумабът да е изчистил раковите образувания в мозъка на Джими Картър, но лекарството все още е толкова ново, че никой не може да каже каква е вероятността болестта да се появи повторно и кога това би могло да се случи. Другото опасение е, че ракът на Картър вече се е разпространил от мозъка към черния дроб. Въпреки че хирурзите са остранили тумора от черния дроб и бившият президент ще се подложи на радио- и вероятно химиотерапия, съществува вероятност заболяването да продължи да се разпространява.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване