12/08/15 08:09
(http://www.klassa.bg/)

Обама 13 минути успокоява американците, Си Ен Ен го изкара президент на Венецуела

 Президентът на САЩ Барак Обама направи рядко 13-минутно телевизионно обръщение към нацията след атаката в Сан Бернардино, предавано от Овални кабинет в Белия дом. Той нарече нападението в Калифорния терористичен акт за избиване на невинни хора. Засега няма никаква индикация, че убийците са били направлявани от терористична група от чужбина. Ясно е обаче, че тези двама души са поели по зловредния път на радикализирането, каза Обама.

Той нарече бандити и убийци членовете на групировката "Ислямска държава" и обеща, че САЩ ще преследват терористите където и да се намират. „Ще унищожим групировката „Даеш” и всяка друга организация, която се опита да ни навреди”, зарече се президентът. „Заплахата от тероризма е реална, но ние ще се справим с нея”, продължи той. „Знам, че след толкова много война, мнозина американци задават въпроса дали сме изправени срещу злокачествено заболяване, за което няма лечение”, продължи Обама. „Свидетели сме как терористите полагат все по-големи усилия да тровят умовете на хора като бомбаджиите на Бостънския маратон или убийците от Сан Бернардино”, каза Обама и призова мюсюлманите да се борят срещу екстремистките идеологии. „Не можем да се обърнем едни срещу други и няма да допуснем тази война да бъде определяна като война между Америка и Исляма”, каза президентът.

 

 

САЩ и съюзниците им разширяват борбата срещу Ислямска държава, каза Обама и приветства усилията на Великобритания, Франция и Германия, които засилиха участието си в тази борба. Но подчерта, че американците няма да се оставят да бъдат въвлечени в сухопътна война срещу „Даеш” в Ирак и Сирия.

Прекратяването на огъня в Сирия ще помогне на САЩ , техните съюзници и Русия да се борят с „Ислямска държава“, заяви Обама като добави, че САЩ работят заедно с Турция за затварянето на турско-сирийската граница и пресичането на каналите за доставка на бойци и финансиране на джихадистите.

Американският президент Барак Обама призова мюсюлманите да се борят с „екстремистката идеология“ и да бъдат съюзници на Запада в борбата срещу „Ислямска държава“. Обама призова още технологичните компании да работят заедно със органите на реда в САЩ с цел предотвратяването на използването на социалните мрежи и криприращите технологии от терористи.

Той прикани Конгреса да приеме закони, с които да засили контрола над личните оръжия, тъй като убийците от Сан Бернардино са успели лесно и законно да си набавят истински оръжеен арсенал.

Американският държавен глава поиска министерството на вътрешната сигурност и Държавният департамент на преразгледат визовата програма К-1 за годеници, използвана от двамата нападатели, съобщи Ройтерс, като цитира представител на Белия дом. Има данни, че Малик се е врекла във вярност на терористичната групировка Ислямска държава в акаунт във Фейсбук малко преди нападението. Граждани на чужди държави влизат в САЩ с визи К-1, за да сключат брак с американци. През 2014 г. са издадени близо 36 000 такива визи, сочи статистика на Държавния департамент.

Президентът направи телевизионното обръщение четири дни след като роденият в САЩ Саид Фарук и съпругата му Ташфин Малик, и двамата с пакистански произход, откриха огън в социален център в Сан Бернардино, Калифорния и убиха 14 души. Двамата бяха застреляни по-късно от полицията. Има данни, че Фарук и Малик са били нападатели „единаци”, които са се радикализирали от пропагандата на Ислямска държава и са действали самостоятелно, поради което не са били наблюдавани от властите, отбелязва Ройтерс. Ако се докаже, че е било свързано или мотивирано от войнстващия ислямизъм в чужбина, кървавото нападение в Сан Бернардино ще се окаже най смъртоносното на американска земя след терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г., добавя агенцията.

 

 

Републиканците сипят агресивни критики

 

 

Претендентите за Белия дом от Републиканската партия остро разкритикуваха снощното телевизионно обръщение на президента Барак Обама, посветено на борбата с терористичната заплаха. Те смятат, че президентът няма визия за борбата с тероризма и че не е бил достатъчно настъпателен, предаде Ройтерс.

"Президентът Обама най-после бе принуден да се откаже от политическата фантазия, която повтаряше от години, че терористичната заплаха отслабва", заяви в декларация бившият губернатор на Флорида Джеб Буш.

"Трябва да се освободим от ограниченията, наложени от президента Обама над нашите военни и интелектуалци и трябва да приемем агресивна стратегия за разгромяване на Ислямска държава в Ирак и Сирия и на ислямския тероризъм, както предложих", добавя Джеб Буш.

Доналд Тръмп пък написа в Туитър: "Това ли е всичко? Имаме нужда от нов президент – БЪРЗО!"

Сенаторът от Флорида Марко Рубио отправи критики към изказването на Обама, че американците не бива паднат в клопката на дискриминация срещу мюсюлманите. "Къде има ясни доказателства, че в Америка имаме проблем с дискриминация срещу мюсюлманите? Според мен президентът не само не се представи добре снощи, но се опасявам, че влоши нещата в мислите на мнозина американци".

След призива на Обама към Конгреса за приемане на закони за по-строг контрол над огнестрелните оръжия, сенаторът Ранд Пол заяви: "Нека да кажа ясно: разоръжаване на повече граждани, които спазват законите, няма да възпре масовите убийци и терористите".

Републиканците все по-остро критикуват политиката на президента Обама към Ислямска държава и го упрекват, че омаловажава заплахата от нея, отбелязва Ройтерс. Те се надяват, че насочването на дискусиите в предизборната кампания към външната политика и националната сигурност ще увеличи подкрепата на избирателите за Републиканската партия.

Историята показва, че когато в центъра на кампанията са били външната политика и националната сигурност, Републиканската партия е печелила изборите, добавя Ройтерс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване