12/08/15 20:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Реформаторският блок влиза в преговори за Конституцията в последния момент


Трима представители от парламентарната група на Реформаторския блок утре сутринта ще преговарят с партиите, които са вносители на конституционните поправки, научи "Дневник" от депутати. Решението бе взето след почти 3-часово заседание на групата, на което са присъствали 17 от 23-мата народни представители от блока.

Заради отказа на някои от вносителите да се запази разпределението на квотите при разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) във варианта на промените в основния закон, приет на първото четене през септември, Реформаторите са решили да проведат спешните срещи минути преди заседанието на парламента утре в 9.00 часа.

Пред "Дневник" депутатът от Движение "България на гражданите" (ДБГ) Димитър Делчев заяви, че тримата преговарящи са лидерите на трите основни партии – ДСБ, СДС и ДБГ, или посочени от тях представители.

По думите му настояването е да се запази изцяло вариантът на поправките, внесен от управляващите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, както и от трима депутати от АБВ, опозиционната ДПС, независими и Българския демократичен център.

"Много важно е преговорите да не включват персонални въпроси, като оставка на правосъдния министър Христо Иванов, ако не се приемат някои от предложенията", добави Делчев. По-рано тази вечер лидерът на ДСБ Радан Кънев, който не отговаря на телефонните обаждания на "Дневник", публикува в блога си текст, в който твърди, че поправките в Конституцията, които утре ще бъдат гласувани, не са радикални, не засягат прокуратурата и има опасност да не бъде прието квотното разпределение от варианта на промените, наречени от него "исторически компромис".

На председателски съвет на Реформаторския блок, провел се този следобед, също не е била обсъждана оставката на Христо Иванов. Радан Кънев не е присъствал на съвета, както и лидерът на ДБГ Меглена Кунева, която е на посещение във Виена.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване