12/08/15 11:43
(http://www.dnevnik.bg/)

Ръстът на индустриалното производство продължава и през октомври


Промишленото производство у нас се е увеличило с 1 на сто през октомври в сравнение със същия месец на миналата година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). В сравнение със септември ръстът е значително по-малък - едва 0.1 на сто.

През август годишното увеличение в индустрията беше с 4.3 на сто, а през септември - с 0.6 на сто.

Устойчивият ръст на преработващата промишленост се запазва вече близо година, като темповете на нарастване с малки изключения са в диапазона между 3 и 6%.

Годишният ръст се дължи в най-голяма степен на производството на превозни средства (без автомобили), където увеличението е с 29.4 на сто, при хартията и картона и изделията от тях има ръст от 16.1 на сто, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - 14.9%.

Анемичен ръст има при храните - от 0.8 на сто, при напитките производството е нараснало с 6.9 на сто.

В същото време има двуцифрен спад при производството на тютюневи изделия - с 18.8%, и на основни метали и химични продукти - по 10.4%.

Спрямо септември по-значителен ръст се наблюдава в преработващата промишленост: ремонта и
инсталирането на машини и оборудване - с 16.9%, производството на тютюневи изделия - с 15.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13.3%.

При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има спад с 0.6%, такава е ситуацията и в добивната промишленост, която се свива с с 12.3%.

Спад има и при производството на мебели - с 4.5 на сто.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване