12/08/15 08:41
(http://www.klassa.bg/)

Соларната обсерватория SOHO изучава звездата ни чрез изкуствени слънчеви затъмнения

 Слънцето преминава през спокойни и бурни периоди на активност. В пиковете на активността си звездата ни е състояние да изхвърли в рамките на един ден множество струи от частици, познати като коронарни масови изригвания (СМЕs). Частиците в тези изригвания се изхвърлят със скорост, достигаща 2000 километра в час. Прогнозите за космическото време все още се усъвършенстват, но поведението на Слънцето постоянно се наблюдава от флотилия от космически апарати, посочва Европейската космическа агенция, уточнявайки, че един от тези слънчеви „шпиони“ е соларната обсерватория SOHO (Solar and Heliospheric Observatory). 
SOHO е изстреляна преди две десетилетия – на 2 декември 1995 година. Апаратът изучава звездата в детайли – от дълбините на вътрешното й ядро до постоянните ветрове от заредени частици, носещи се на повърхността й. Въпреки че първоначалната продължителност на експедицията е две години, тя е толкова успешна, че след многократни продължения, проследява два почти пълни 11-годишни слънчеви цикъла. Това прави SOHO най-дълго функциониралият соларен сателит.
При наблюденията на Слънцето SOHO разчита на уникална техника. Закривайки светлината от самата звезда, обсерваторията симулира слънчево затъмнение. Сивият кръг в центъра на рамката показва размера и местоположението на звездата, чиято светлина е блокирана, за да може широкоъгълният спектрометричен коронограф на SOHO да изучава обкръжението на Слънцето.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване