12/08/15 08:17
(http://www.klassa.bg/)

Ученик изобрети робот за откриване на бомби и бедстващи

 12-класникът на хасковската Строителна гимназия „Цар Иван Асен 2” Тайфун Мехмед изобрети дистанционно управляван робот който от растояние до 1км да може да проверява за взривни устройства или бедстващи хора. Устройството се управлява от мобилния телефон на младежа, като амбицията на изобретателя еда го модернизира така че да действа в радиус до км и да може да развива до 50 км/ч. Изобретателят е възпитаник на паралелката по системно програмиране в училището и се опитал да докаже на съученици и приятели, че програмирането не е само писане на кодове и програми, а и приложна наука с голямо поле на действие.  Отнело му само няколко седмици и 150 лв производствени разходи.  

Тайфун е кръстил машината Ayrobo. Основната й част е платката Ардуино, с която зрелостникът се е запознал в часа по „системно програмиране“. За първи път чул за нея от преподавателката си, която представила платформата с думите "Това е сърцето на всеки робот". Още в този момент Тайфун решил, че ще разработи своя машина. Поръчал си частите през различни сайтове в интернет, като произходът им е от всяка точка на света, макар по-голямата част да са от Китай. В цеха на баща си,който е дърводелец изработил корпуса на роботчето, който е по негов дизайн. ПРизнава, че всъвременния век сглобяването на високотехнологични джаджи е евтино и бързо дори за лаици, но настоява че този начин не е предпочитан само от терористи и „лоши” хора, а може да бъде използван и от такива, които да им противодействат. За пример дава своя робот. Може да добави камера и радиомодул, с които да проверява от дистанция съмнителнипакети под коли или в затворени помещения. 30-сантиметровото роботче спокойно влиза под руините на къща, паднала от земетресение, за дасе провери дали няма затрупани хора.  Със същия успех прониква и в горящи затворени помещения, за проверка за бедстващи. Маневренността му е огромна, което го прави приложим и в бита, с усмивка казва Тайфун. Така например в къщи го използва за да праща телефона или таблета си на по-малкия си брат в другата стая, както ...и да сервира кафе от кухнята, довсяка точка в апартамента. Майката на младежа обачене билаочарована от механичния сервитьор и не разрешавала подобни експеритементи. Тайфун обаче смята да я умилостиви със специална разработка за кухненска работа. Засега обаче тя е тайна. Младежът не смята да патентова изобретенията си, защото сигурно имало вече подобни. Надява се дашлифова уменията си в техническия университет в София, където да учи роботика.  По-дългосрочната му, след 10 години, е да бъде начело на софтуерна компания, която да се занимава с програмиране и изобретения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване