12/08/15 11:11
(http://www.dnevnik.bg/)

Ходорковски е обвинен задочно по дело за убийство на руски кмет от 1998 г.


Бившият ръководител на петролния гигант ЮКОС Михаил Ходорковски задочно е привлечен като обвиняем по делото за убийството на кмета на град Нефтеюганск, предаде РБК. Ходорковски е публикувал в профила си в "Туитър" призовката, която баща му е получил вчера, 7 декември. От нея става ясно, че бизнесменът, който сега живее в Швейцария, трябва да се яви на 11 декември в следствието "за разпит в качеството си на обвиняем по наказателно дело №18/35-03". В долната част на документа е отбелязано, че призовката не е връчена лично, тъй като Ходорковски не се намира в Русия.

Отцу сегодня притащили. Как будто мой адрес не знают. Сообщаю: Hanover sq. 16 Унылая попытка смены темы обсуждения. pic.twitter.com/FF50ZHD94e

— Ходорковский Михаил (@mich261213) December 7, 2015
През 1998 г. Владимир Петухов бе в конфликт с компанията на Ходорковски по повод неплатени от ЮКОС според кмета местни данъци, което причинило финансова криза в Нефтеюганск, припомня БТА. Градоначалникът обяви гладна стачка с искане да се образува наказателно дело срещу фирменото ръководство, а после я спря, тъй като местният губернатор обеща да вземе мерки.

След няколко дни обаче Петухов бе застрелян с автомат - точно на рождения ден на Ходорковски. Като организатор на това убийство и други престъпления в Москва бе осъден на доживотен затвор бившият шеф на службата за сигурност на ЮКОС Алексей Пичугин. Същата присъда получи задочно във връзка с това убийство и други престъпления бившият съсобственик на ЮКОС Леонид Невзлин, който живее в Израел и е израелски гражданин.

На 30 юни федералното следствие съобщи, че подновява делото във връзка с нови данни, според които Ходорковски може да е поръчал убийството на кмета на сибирския град и други престъпления. През август на разпит беше привикан бащата на бившия петролен магнат. Борис Ходорковски отказа да отговаря на въпроси, като се позова на чл.51 от конституцията на страната, който дава право на гражданите да не свидетелстват срещу себе си или свои близки.

Според "Интерфакс" Ходорковски е обявен за издирване. Източници на агенцията посочват, че следствието може да се поиска международно издирване или помощ за задържането на бизнесмена извън Русия. Говорителят на Ходорковски Кюле Писпанен заяви пред РИА "Новости", че не може да коментира информацията за издирването, тъй като тя не е официална. Той допълни, че адресът на клиента му е известен на руските власти. Според Писпанен Ходорковски не смята да помага на следствието. "Да участва в този фарс? Той вече участва в тази игра цели десет години."

Бившият директор на ЮКОС излежа почти 10 години затвор по обвинения в укриване на доходи (мнозина смятат, че те са скалъпени заради политическите му амбиции) и бе амнистиран от Владимир Путин с цел на практика да бъде експулсиран от Русия през 2013 г. Днес той живее в Швейцария и е сред най-популярните критици на руския режим.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване