12/08/15 17:44
(http://pik.bg)

Хюман Райтс Уотч: На сръбско-българската граница има блокирани имигранти

Хюман Райтс Уотч: На сръбско-българската граница има блокирани имигранти

„Аз съм тук от пет дни, седя отвън и без покрив на главата си. Не мога да спя, защото е прекалено студено и трябва да съм буден в случай, че полицаите извикат номера ми”. 

21-годишният Ахмет е един от стотиците афганистански мъже, блокирани в малкия граничен град Димитровград между Сърбия и България. 

Подобно на други 200 до 250 основно афганистанци, намиращи се там, той ми каза, че е там от близо седмица в очакване на задължителната регистрация от сръбските власти, позволяваща им да отпътуват към Хърватия. Преди да пристигне в Сърбия, Ахмет е бил в Иран, Турция и България, разказва Лидия Гол, служител на организацията за Източна Европа и Западните Балкани. 
Импровизираното съоръжение за регистрация в Димитровград може да събере само 80 души. Останалите са принудени да понасят тежките зимни условия навън с неадекватна хуманитарна помощ, предоставена от сръбската държава. 

Търсещите убежище споделят, че процесът за регистрация е корумпиран. „Полицията иска по 25 евро, но аз не разполагам с никакви пари и за това вече седем дни чакам реда си”, разказва 22-годишният Мохамед. 

„Някои от имигрантите пристигнаха вчера, платиха на полицията и тръгнаха”, споделя той. 
През април организацията документира изнудване и полицейско насилие срещу търсещите убежище в Сърбия, както и недостатъци в процедурата за регистрация. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване