12/08/15 10:28
(http://pik.bg)

Цецка Цачева прие министър-председателя на Грузия

Цецка Цачева прие министър-председателя на Грузия

Развитието на парламентарните контакти, задълбочаването на икономическото сътрудничество и партньорството в сферите на науката, образованието и културата обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателят на Грузия Иракли

Цачева оцени като отлични двустранните отношения на парламентарно ниво, особено между парламентарните комисии и групите за приятелство. Според нея съществуват все още неизползвани възможности и перспективи за разширяване и задълбочаване на икономическите контакти между България и Грузия.

„Трябва да работим за улесняването на преките контакти между гражданите и бизнеса”, допълни тя. Според председателя на парламента е важно да се потърсят възможности и за преки въздушни съобщения между двете страни, което ще бъде от полза не само за бизнес-контактите, но и за културния обмен, за общуването между хората. „България подкрепя Грузия по пътя й към европейска и евроатлантическа интеграция”, заяви председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева поздрави госта и за подписания по-рано междуправителствен Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, който оцени като нов израз на последователната подкрепа на България за европейската перспектива на Грузия.

Енергийната сигурност и енергийната политика бяха също сред темите на разговора. Подчертано бе, че Грузия е важен партньор в реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ за Европа и България. „Ние работим активно за задълбочаването на приятелските отношения с вашето правителство, заяви грузинският премиер Иракли Гарибашвили. Имаме и стабилна база, върху която да продължим сътрудничеството във всички области от взаимен интерес”, допълни той, като акцентира по-специално на областите енергетика, транспорт, търговия и комуникации.

„Ценим подкрепата на България за присъединяването на Грузия към Европейския съюз и за евроатлантическата ни интеграция”, отбеляза Иракли Гарибашвили, като подчерта, че това е крайъгълен камък на външната политика на страната. Той оцени като много ползотворно посещението си в България и допълни, че Грузия е много отговорен партньор и ще продължи да провежда прагматична и отговорна политика в региона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване