12/09/15 21:28
(http://pik.bg)

10 полезни съвета за по-качествени снимки

10 полезни съвета за по-качествени снимки

Ако искате да заснемете качествена снимка, добре е да имате предвид, че няма значение дали снимате с новия си DSLR фотоапарат или с три годишният си смартфон. Хубавите снимки и лошите снимки не се определят от камерите, а от фотографите.

Много често разликата между лошата снимка и добрата снимка е много малка. С леки промени често може да премахнете тази разлика. От Make Use Of ни отправят 10 съвета за по-добри снимки.

1. Обработете вашите снимки

Може да използвате програма като Photoshop, Lightroom или всяко друго приложение което ви харесва, за да обработите снимките си. Няма нужда да правите големи промени, просто коригирайте експозицията, контраста и цвета. Това е достатъчно, за да направите снимката си добра и специална.

2. Снимайте в Raw формат

Винаги трябва да снимате RAW файлове, ако можете. RAW файловете са некомпресирани изображения от телефона, които запазват първоначалната информация от заснемането, което дава възможност за много по-голяма свобода при редактиране на тези файлове. Тук може да разберете кои санай-добрите Android приложения за редактиране на снимки в RAW формат.

3. Не разчитайте на Instagram да подобри качеството на снимките ви

Повечето филтри на Instagram са добри, но те са станали твърде разпознаваеми. Ако приложите някой от филтрите на Instagram върху снимката си, това може да я направи да изглежда готино, но няма да я направи по-добра. Ако искате да редактирате с помощта на мобилно приложение, опитайте VSCO Cam.

4. Използвайте правилото на третините

Това правило се спазва стриктно от всички професионални фотографи. Те никога не позиционират обекта точно в центъра на снимката. Разбира се, той не трябва да бъде ‘забит’ в един от ъглите, а трябва да приложите правилото за третините. За целта, разделяте снимката на 9 мислени еднакви квадрата и най-интересни снимки ще получите ако обектът е леко изместен в ляво, дясно, нагоре, или надолу. Можете да разположите вашия обект във всеки един от четирите пресечни точки на мрежата, или по протежението на една от четирите мислени линии.

5. Избягвайте монотонността

Без съмнение сте виждали снимки, по-голямата част от които е изпълнена с повече или по-малко от едно и също нещо – поле с трева, куп пари, скали, риба, или звезда в нощното небе. Такива снимки са доста монотонни, и се налага фотографът да ‘вгради’ някой различен елемент, който да привлича окото като магнит, и ‘разстройва’ естествения поток на сценичната организация.

6. Изберете рамка за вашата снимка

Изберете обект от заобикалящия ви свят, който да използвате като естествена рамка на вашата композиция. Това може да са дървета, скали и планини. Поставянето им по ръбовете на вашата композиция изолира главният елемент на снимката. В резултат на това ще получите по фокусирана снимка, която естествено привлича погледа на зрителя към главният герой на композицията.

7. Внимавайте да не изрежете част от важен елемент на снимката

Независимо какво ще снимате – хора, дървета и така нататък, внимавайте главните обекти да не бъдат изрязани от краищата на снимката. Този проблем се засилва при снимките на хора, когато по невнимание може да се ‘отреже‘ някой крайник, защото това създава напрежение в наблюдателя след това.

8. Не използвайте светкавица

Когато снимате при слаба светлина много е лесно да се изкушите да използвате светкавицата на фотоапарата. Според много професионални фотографи много по-добре е в такива случаи да увеличите ISO или да затегнете блендата.

9. Посоката на светлината

Независимо дали светлината е изкуствена или естествена, трябва да се съобразите с нейната посока. Направете няколко снимки от различни ъгли и преценете кое изображение е най-доброто.

10. Дайте воля на въображението си

За да впечатли една снимка, на нея трябва да има нещо интересно и необикновено. Дори и ако снимате нещо познато, покажете го по начин, който малко хора виждат.

Източник: digital.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване