12/09/15 13:55
(http://www.klassa.bg/)

Деян Нинов пред Klassa.bg: Децата имат интерес към волейбола

       Деян Нинов е роден на 22 юни 1989 година. Той е бивш състезател по волейбол на Левски и младежкия национален отбор. Шампион е на България с последния шампионски отбор на „сините“ през 2009 година. Завършил е Националната спортна академия със специалности „Треньор по волейбол и спортен мениджмънт“, има и магистърска степен от УНСС. В момета е мениджър на Волейболен Клуб Люлин. Отборът съществува от 2012 година. Преди дни във ВК Люлин обяви прием за деца 3-ти 4-ти и 5-ти клас. BIG5 потърси Деян Нинов, за да разкаже какви са му амбициите, целите и има ли интерес от децата към волейбола.

- Г-н Нинов до кога ще продължи приема за деца за отборите на ВК Люлин за предстоящото Държавно първенство?

- Вече тече записването за деца 3, 4 и 5 клас. Според предварително изготвената ни програма подбора на новите деца ще продължи до края на септември. Разбира се това не означава, че ако някое дете дойде след този срок, ще го върнем. Всеки желаещ да тренира волейбол при нас е добре дошъл. Последните години възрастовата граница доста падна за децата и вече има и първенства и при 10 годишните, което е много добре.

- Вашият клуб е само на няколко години. Има ли интерес от страна на децата към волейбола?

- Ние развиваме реално дейност в клуба от 2012 година и действително се забелязва тенденция на засилен интерес от страна  на децата към волейбола. Това естествено се дължи на успехите на националните ни отбори от 2006 година насам. Този спорт много се комерсиализира и подрастващите проявяват все по-голям интерес. Освен това се забелязва и амбицията и желанието на родителите в последно време да ангажират децата си в свободното им време със спорт, което е радващо.

- Засега развивате само школата в ВК Люлин. Имате ли обаче амбиции в един момент да започнете да основете мъжки и женски отбор?

- Разбира се. Люлин е най-големият район в София и има нужда от представителен отбор, както мъжки, така и женски. Но затова трябва време. За да са естествени нещата и да има стабилна основа, първо трябва да изградиме максимално добре школата и да привличаме повече деца, за да може след време представителните ни отбори да са изградени от деца, който са изградени във ВК Люлин.

- Какви са ви целите през новия сезон в Държавното първенство?

- За цели на този етап не искам да говоря. При работа с малки деца, които тепърва прохождат във волейбола, не трябва да се поставят цели относно класирания или победи. На първо място те трябва да бъдат научени на правилно изпълнение на елементите на волейболната игра. Също много важно е още от началото да можем да им бъде прикован интереса към самата игра. Това става с повече емоционални събития, които ние организираме много честно. Такива са различни приятелски турнири и фестивали на волейбола. Това стане ли, самите деца ще имат интерес да постигат високи цели и резултатите няма да закъснеят. Ние обаче имаме деца, които тренират вече три години при нас и с тях имаме високи цели. С привличането на треньора Любомира Василева съм сигурен, че ще постигнем много успехи.

- Вече две поредни години организирате Фестивал на волейбола. Планирате ли това да се превърне в голгогодишна традиция?

- Да, категорично имаме амбициите фестивалът да се превърне в ежегоден турнир. Имаме подкрепата на кмета на район Люлин г-н Милко Младенов, както и на министерството на младежта и спорта и Фестивала на волейбола освен, че ще се превърне в традиция, той ще се развива, като за тази година даже ще се проведе в няколко дни, за да участват още повече деца.

- Лесно ли се издържа един волейболен клуб в България, как се справяте с ВК Люлин?

Не е никак лесно, но като се работи непрестанно с желание и амбиция, нещата се получават. По един или друг начин се справяме

- Предстой Европейско първенство по волейбол, на което сме домакини заедно с Италия. Какво очакваш от първенството, националният ни отбор има ли сили за влизане в тройката?

- Трябва да вземем медал! Имаме уникалната възможност да сме домакин на Европейско първенство, което само по себе си също е успех. Финалните мачове ще са в София и вярвам в отбора, че ще постигне добри резултати и съм оптимист, че най-накрая ще успеем да вземем медал от голямо първенство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване