12/09/15 08:28
(http://www.dnevnik.bg/)

Куба и САЩ започнаха преговори по исковете за национализираните имоти


САЩ и Куба започнаха си размениха искове за милиарди долари по въпроси за уреждането на стари правни спорове, възникнали през последния половин век, предаде "Ройтерс".

След като двете страни възстановиха дипломатическите си отношения в началото на тази година, САЩ започнаха преговорите за решаване на искове за повече от 10 млрд, долара. за национализираните имоти след идването на комунистическа власт в страната.

От своя страна Куба иска 121 млрд. долара в репарации и загубени ползи от търговското ембарго срещу страната.

Разрешаването на тези проблеми се оценява като ключово за възстановяването на търговските връзки между двете страни. Комисия в САЩ е потвърдила близо 6000 иска срещу Куба от американски граждани и компании, чиито имоти са били национализирани след революцията от 1959 година.

Представители на двете държави са разговаряли цял ден и са обменили информация, посочи Държавният департамент. Страните са се договорили да се срещнат отново след четири месеца.

След идването на власт на бунтовниците на Фидел Кастро на 1 януари 1959 г. Куба национализира всички чуждестранни фирми. Правителството призна претенциите на САЩ, но спря преговорите, когато двустранните отношения между двете страни се влошиха.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване