12/09/15 08:24
(http://www.klassa.bg/)

Кучетата – символ на външната политика на Путин

 Любовта на руския президент Владимир Путин към кучетата превърна този домашен любимец в символ на външната политика на държавния глава, констатира списанието Foreign Policy. Като поредно доказателство за тезата си изданието посочва последния знак на солидарност от страна на Москва към френската полиция. Руските власти подариха на униформените от Париж кутре с името Добриня.

           „Този жест е продължение на многогодишната традиция, съгласно която Путин използва кучетата, за да обозначи подкрепата на съюзниците си, или напротив – да продемонстрира превъзходство над враговете си“, пише списанието. В подаръка за френската полиция има още една дълбока символика – името на кученцето и избрано неслучайно и носи особен смисъл, коментират историци. Добриня /Никитич/ е един от тримата богатири от руския епос, който е описан като носител на „мъжественост и огромна физическа сила“, като в същото време се отличава с „учтивост и дипломатичност“. От своя страна ръководството на френското МВР увери, че ще осигури топъл прием на Добриня.  

          Пресата припомня, че преди няколко години по време на посещението си в Белия дом при вида на шотландския териер Барни на експрезидента Джордж Буш Путин възкликна: „И вие наричате това куче!?“ След време той показа на US колегата си своя черен лабрадор Кони и заяви, че той е „по-голям, по-силен и по-бърз от Барни“. През 2007 г. пък руският президент дойде с Кони на срещата си в Кремъл с канцлера на Германия Ангела Меркел, знаейки, че тя се бои от кучета. „Аз знам защо го направи – за да докаже своята мъжественост“, коментира след преговорите Меркел. Кучешката тема се прокрадна и в българо-руските дипломатически отношения - през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подари на Путин кутре от породата българска овчарка. След като се сдоби с неочаквания подарък по време на визитата си в София, руският президент обяви конкурс за име на малко пале. Надпреварата сечели 5-годишният Дима Соколов, предлагайки името Бъфи.

Foreign Policy подчертава, че руският държавен глава използва четириногите домашни любимци не само като символ на външната си политика. Тези година ученичка от Киргизия написа писмо на Путин, в което разказа, че мечтае за нюфаундленд. Президентът откликна на молбата на момичето и й подари кутре от тази порода, което ученичката нарече Дар.

Междувременно стана ясно, че помилваният от Путин експрезидент на нефтената компания ЮКОС Михаил Ходорковски задочно е обвинен в убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов, извършено през 1998 г., информира ТАСС. Според източници на агенцията Следственият комитет е изпратил призовка до бившия бизнесмен да се яви на разпит в качеството си на обвиняем. Интерфакс пък съобщава, че в Русия Ходорковски е обявен за федерално издирване, а скоро може да бъде обявен и за международно издирване. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване