12/09/15 13:50
(http://www.dnevnik.bg/)

Медведев: Действията на Украйна спрямо Крим са равносилни на геноцид


Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Украйна провежда геноцид спрямо гражданите на Крим заради спирането на подаването на ток към полуострова в края на ноември.

"Енергийната блокада на Крим от Украйна може да се опише единствено като геноцид", каза той в интервю за руски телевизионни канали. "Каквото и да си говорим за украинските управници, това, което се случва с електроенергията, не може да се нарече по друг начин освен геноцид.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че енергийната блокада на Крим е станала възможна благодарение на мълчаливото съгласие на Киев, наричайки действията на украинските власти "подигравка с хората".

Крим остана изцяло без ток, след като на украинска територия в Херсонска област бяха взривени стълбовете на всички далекопроводи, внасящи електричество.

Активисти на татарското население на Крим започнаха на 20 септември блокада на двете магистрали, водещи към полуострова. Според тях това е икономическа блокада, чиято цел е да се привлече вниманието към влошаващото се положение на сънародниците им при новата власт.

В нощта от 22 ноември доставките на електроенергия от Украйна към Крим напълно спряха след взривяването на четири далекопровода; един от тях бе възстановен седмица по-късно, но участниците в блокадата не позволиха той да работи.

Прекъсването доведе до остър недостиг на електроенергия в Крим. Полуостровът не разполага с достатъчно мощности, за да задоволи вътрешното потребление. Русия миналата седмица започна да доставя електричество по подводен кабел.

В понеделник администрацията на Херсонска област в Украйна заяви, че е възстановено подаването на електроенергия до окупирания от Русия Кримски полуостров, съобщи "Асошиейтед прес".

Медведев заяви, че свалянето на руския изтребител Су-24 от страна на Турция е било повод за война, но Москва се е отказала да предприема подобни действия.

В коментар за забраната за чартърни полети на руски полети към Турция премиерът заяви: "Това не е санкция. Това е защитна реакция на нашата държава. Как са се държали държавите през ХХ век в такива ситуации? Започвали са война, защото това е директна атака."

В телевизионно интервю Медведев заяви, че военни действия са били възможно най-лошия вариант на ситуацията. "Беше взето решение да не се отговаря по подобен начин, президентът не искаше това, правителството не искаше това, но (на Турция - бел. ред.) трябваше се покаже, че ще има отговор."

По-рано руският президент Владимир Путин нарече действията на Турция удар в гърба от привържениците на терористи. Той подчерта, че самолетът е бил свален в небето над Сирия и не е бил заплаха за турската страна.

Според турския генерален щаб руски самолети са нарушили въздушното пространство на страната и не са реагирали на предупрежденията. Въпреки това Русия настоява, че самолетът не напускал територията на Сирия.

В деня след свалянето на самолета външният министър на страната Сергей Лавров заяви, че Москва смята случилото се за предварително подготвен провокационен акт и "сериозно ще преосмисли" отношенията си с Анкара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване