12/09/15 13:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Павлова: Всеки може да протестира, по-скъпите винетки влизат в сила от утре


От утре (10 декември) влизат в сила новите, по-скъпи, цени на винетките. Те ще бъдат факт, независимо дали ще има протести, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Всеки има право на протест. Ние не можем и не трябва да ограничаваме всеки, който протестира. Решение е взето. Влиза в сила на 10 декември", бе лаконична Павлова, цитирана от агенция "Фокус", на въпрос дали има притеснения, свързани с протестите срещу по-високите цени на стикерите.

Павлова посочи, че винетката не е задължителен данък и който не иска да плаща новите цени, е свободен да не го прави - просто няма да ползва междуградските пътища. "Това е правото на всеки, не е задължителен данък, такса, а е доброволна", каза тя. Министърът допълни, че не би нарекла масови протестите, които се организираха в различни градове на страната в последните седмици. "Да, има, разбира се, протестиращи, деля ги на две групи - хора, които справедливо и нормално протестират. При всяко повишение на цена има несъгласие, така че приемам тяхното мнение и позиция. Има и такива, които са регулярно протестиращи по всякакви теми", смята министърът.

На 15 декември се очаква да започне разпространението новите винетни стикери, които ще важат от 2016 г. До края на декември ще могат да се купуват винетки за тази година на старите цени.

Според Лиляна Павлова предвидените облекчения за електронната застраховка "Гражданска отговорност" ще компенсират новите цени на винетките. "Всъщност, ако погледнем на годишната винетка, разделена по месеци, струва по 8 лв. Оскъпяването не е чак толкова голямо спрямо намалението на стойността на "Гражданската отговорност", смята министърът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване