12/09/15 13:47
(http://www.dnevnik.bg/)

Последната обвиняема за серия неонацистки убийства за пръв път проговори пред съда в Мюнхен


Единствената жива заподозряна за редица неонацистки убийства в Германия – Беате Цшепе, каза пред съда, че е знаела за престъпленията, но не е участвала в тях, съобщи агенция "Ройтерс". Това е първото ѝ изявление от началото на процеса преди две години и половина.

Цшепе е обвинена, че е участвала в убийствата на осем турци, грък и германска полицайка, извършени между 2000 и 2007 г. Тя е заподозряна и за два взрива в имигрантски квартали на Кьолн и 15 банкови обира. Ако бъде призната за виновна, я заплашва доживотен затвор.

Смята се, че Цшепе е членка на неонацистката групировка "Националсоциалистически нелегални" (Nationalsozialistischer Untergrund – NSU). Двамата други заподозрени за убийствата – Уве Бьонхарт и Уве Мундлос, се самоубиха, докато полицията ги преследваше след неуспешен банков обир. По-късно Цшепе се предаде, след като подпали апартамента, в който е живяла с Мундлос и Бьонхарт, припомня агенция ДПА.

Тя посочи, че съратниците ѝ са я уведомили за убийствата, след като те вече са били факт. "Не участвах нито в подготовката, нито в извършването", гласи изявлението, прочетено от адвоката ѝ.

В момента тече процес и срещу четирима други души, обвинени, че са съдействали на неонацистката банда. В 53-страничното си изявление Цшепе твърди, че NSU никога не е била организирана групировка, а че Мундлос е измислил името и само Бьонхарт би могъл да се смята за неин член, пише "Дойче веле".

Очаква се съдията да зададе допълнителни въпроси на Цшепе, на които тя ще отговори отново в писмена форма. Това вероятно ще стане следващата седмица.



Въпреки мълчанието на обвиняемата процесът доведе до редица скандали в Германия. Бундестагът определи случилото се като "срамен провал на германските служби за сигурност и разузнаване", а отношенията между Берлин и Анкара се обтегнаха, след като се оказа, че съдът в Мюнхен не бе предвидил места за турски медии, макар че мнозинството от жертвите са турци.

През 2013 г. Германия официално поднесе извинения в ООН заради пропуските, допуснати при разследването, и призна, че тези убийства "без никакво съмнение са сред най-тежките посегателства срещу човешките права през последните десетилетия в Германия".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване