12/09/15 07:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Разединената сирийска опозиция започва преговори в Рияд


Бунтовническите групировки в Сирия започват днес преговори в опит да се обединят срещу президента Башар Асад. Но от срещата в Саудитска Арабия отсъстват важни активисти и основната кюрдска сила, което показва, че единството на опозицията още ѝ се изплъзва, отбелязва агенция "Ройтерс".

Първоначалният списък от 65 поканени се разрастна значително, но критиците на срещата твърдят, че той все пак не обхваща всички сражаващи се сили. Кюрдската администрация, владееща Северна Сирия, не бе поканена. Бунтовниците в западната част на страната не вярват на бойното крило на кюрдските Отряди за народна защита (Yekîneyên Parastina Gel‎ - YPG) и смятат, че YPG работи заедно с Дамаск.

"Това не е консолидираната, цялостна платформа на опозицията", коментира пред "Ройтерс" западен дипломат, следящ Сирия. Той отбелязва, че срещата изглежда като "саудитско-турски списък с желания". Освен Рияд, Анкара е един от главните поддръжници на бунта срещу Асад.

Сред поканените са ислямистките фракции "Ислямска армия" и "Ахрар ал Шам" - групировка, чиито основатели са свързани с "Ал Кайда". "Ахрар ал Шам" се сражава съвместно с фронта "Ал Нусра" - сирийското крило на "Ал Кайда", а в същото време изповядва и националистически идеи. "Ал Нусра" обаче не е поканена, "Ислямска държава" - също. Бунтовническите групировки, обединени в Свободната сирийска армия, също ще присъстват.

Срещата в Рияд засега е най-амбициозният опит на Саудитска Арабия да създаде обща платформа на опозицията. Събирането на бунтовниците се смята за жизненоважна стъпка към прекратяването на войната, която започна с протести срещу Асад през 2011 г. и в нея бързо се намесиха враждуващите сунитски и шиитски сили в Близкия изток.

Тази година Йемен измести Сирия в борбата за регионално надмощие между Саудитска Арабия и Иран, но Рияд още смята войната в Сирия за основно бойно поле. Шиитски Иран, който е главната сила зад Асад, критикува срещата в сунитското кралство, твърдейки, че тя ще навреди на усилията за постигане на мирно решение.

Вицепредседателката на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили – Нагам ал Гадри, коментира, че целта на двудневната среща е да бъде създаден документ, въз основа на който да се водят преговори с правителството в Дамаск. Тя бе категорична, че опозицията няма да се откаже от искането си Асад да се откаже от поста веднага след установяването на преходна власт.

"Той трябва да напусне в момента, в който започне преходния период", каза Гадри. Сирийското правителство отхвърля всякакви идеи за преходно управление с мотива, че народът трябва да гласува за промяната на управляващите. Някои западни държави, които през 2011 г. призоваваха Асад да напусне, сега смекчиха тона си си и предложиха той да остане по време на преходния период.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване