12/09/15 11:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Реформаторите разубеждават ГЕРБ и Фронта за ключова поправка на АБВ в Конституцията


Реформаторският блок се опитва да убеди коалиционния си партньор ГЕРБ и подкрепящия управлението Патриотичен фронт да не гласуват "за" предложението на АБВ за квотното разпределение във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това научи "Дневник" от депутати, присъствали на среща в парламента между представители на трите парламентарни групи в първата почивка на заседанието, на което днес се гласуват на второ четене поправки в Конституцията.

От Блока настояват да се запази разпределението на квотите такова, каквото е прието на първо четене през септември. В него се предвижда разделението на ВСС на две колегии - на прокурори и на съдии, като и в двете колегии да има толкова избрани членове от Народното събрание, колкото от гилдията на обвинителите - четирима прокурори и един следовател, главния прокурор и шестима, излъчени от Народното събрание.

В предложението на АБВ се променя разпределението в съдийската колегия - вместо там да има повече хора, избрани от съдии - международен стандарт за независимост, да се увеличат членовете на колегията, които ще бъдат избирани от Народното събрание. В колегията на прокурорите партията на Георги Първанов предлага да доминират обвинителите, които ще бъдат избрани от техни колеги, т.е. ще има повече хора, които са пряко подчинени на главния прокурор, който също е член по право на съвета.

Точно квотното разпределение беше един от ключовите текстове, по които лятото се постигна съгласие между Реформаторите и ДПС в т.нар. исторически компромис с подкрепа на 180 депутати. Още тогава от АБВ не бяха съгласни, но дадоха три депутатски подписа.

След днешната среща на ГЕРБ, Реформаторите и Фронта, която продължи около 30 минути, никой от присъстващите не коментира официално темите на разговор. Присъстваха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателите на Реформаторите Найден Зеленогорски ("Движение България на гражданите") и Радан Кънев (ДСБ), зам.-председателят на парламента Иван Иванов (Реформаторски блок), депутатът от Блока Димитър Танев ("Движение България на гражданите"). От страната на Патриотичния фронт бяха съпредседателите Валери Симеонов (Национален фронт за спасение на България) и Красимир Каракачанов (ВМРО).

Предстоят още срещи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване