12/09/15 09:00
(http://www.klassa.bg/)

Физическите упражнения помагат за „тонизиране“ на мозъка

  Умерени физически упражнения могат да увеличат гъвкавостта на мозъка и да подобрят ученето, предполага ново изследване, цитирано от The New York Times. С напредване на възрастта визуалният кортекс – частта от мозъка, която обработва визуална информация, загубва способността си да се обновява . Това затруднява възстановяването след наранявания и болести, казва Клаудия Линги, невролог от Университета в Пиза и един от авторите на проучването. 
Тя и колегите й са помолили 20 пълнолетни доброволци да гледат филм с превръзка на едното око, докато седят на стол. По-късно участниците са се упражнявали на неподвижно колело за 10-минутни интервали, гледайки филм. 
Когато едното око е превързано, визуалният кортекс компенсира с увеличаване на активността. Д-р Лунги и екипът й са тествали разликата в силата на двете очи на доброволците след прожекцията на филма. Тази разлика е показател за промените във визуалния кортекс. Тя е била по-ясно изразена след физическите упражнения. Изводът е, че физическите упражнения по-някакъв начин увеличават пластичността на мозъка. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване