12/09/15 08:43
(http://www.klassa.bg/)

Христо Иванов компрометира кабинета

 

Дясното обединение отложи разжалването му заради конституционните промени

„Не мисля, че личните битки трябва да са основното занимание на едно ведомство. Скандалът е компрометиращ за целия кабинет и мисля, че не трябваше да се случва. Всички от кабинета усещаме напрежение заради действията на правосъдния министър“. С тези думи пред Канал 3 министърът на икономиката и един от лидерите в РБ Божидар Лукарски коментира въвличането на ЕК в личната битка на министъра на правосъдието Христо Иванов за отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров. По димите му този конфликт допълнително

 

пренатегнал доста болтовете

 

на и без това съществуващото напрежение.

Както „Монитор“ писа, в опита си да атакува обвинител номер 1 Иванов разпали международен скандал, като цитира изфабрикувано становище на ЕК, с което уж се искало временно отстраняване на Цацаров заради казуса „Яневагейт“. Това предизвика безпрецедентна ответна реакция от Брюксел с опровержение на приписваните думи на ЕК. Скандалът вбеси и премиера Бойко Борисов, който на последвало заседание на Министерския съвет отсече, че повече и „добър ден“ не иска да чува на тема съдебна система, а самият Христо Иванов предупреди, че сам си клати стола.

Министър Лукарски изрази искрено съжаление, че въобще се е стигнало до този скандал. „Колкото и да не ми се иска да го кажа, е факт, че има проблеми, има конфликти и не би следвало да се работи по този начин“, направи забележка той към колегата си с ресор правосъдие. Като лидер на СДС Лукарски разкритикува и колегите си от ДСБ, които заплашиха, че ако Иванов бъде отстранен от кабинета, щели да се оттеглят от управлението. „Това заявление ми се вижда

 

доста сериозен ултиматум

 

който не бих искал нито да се поставя, нито да бъде някакво изрично изискване“, подчерта Лукарски. И изрази недоумението си от това, че тъмносините се хвърлят в такава самоотвержена защита на Христо Иванов, при положение че всъщност би следвало да стоят зад здравния шеф Петър Москов, като човек от техните редици.

 

 

Днес се очакваше РБ да раздаде оценки на Христо Иванов, доверието си от който вече свалиха няколко формации в блока, както и на останалите министри, излъчени от обединението. Този разбор бе поискан от партията на Меглена Кунева – ДБГ, след като Радан Кънев и хората му опитаха да разклатят поста на образователния шеф Тодор Танев, за да отклонят вниманието от Христо Иванов. В крайна сметка обаче в дясното обединение решили да отложат поставянето на оценки на министрите за след утрешното гласуване на промените в конституцията, от което до голяма степен зависи и представянето на правосъдния министър. Не сме обсъждали министрите, единодушни бяха след заседанието на Изпълнителния съвет на РБ и Петър Москов от ДСБ, и Даниел Вълчев от ДБГ. И двамата обаче излязоха начумерени от коалиционната сбирка. На заседанието не отидоха нито Меглена Кунева, нито Радан Кънев. И ако вицепремиерът имаше основателно извинение – служебна визита във Виена, то скатаването на Кънев така и не бе обяснено.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване