12/10/15 11:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Бъдещият газов хъб се сдоби с име - "Балкан"


Бъдещият газов хъб, който България планира да изгради край Варна, ще носи името "Балкан". Това се разбира от съобщение на правителствената пресслужба.

В съобщението се посочва, че правителството и Европейската комисия се споразумяха за създаването на съвместна работна група, която да подкрепи развитието на търговската концепция, бизнес- и финансовия план за проекта, предложен от България на днешната дата преди година. 

Ръководители на работната група ще са вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев и Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия.

"Географското разположение на България и съществуващата газова инфраструктура осигуряват стабилна основа за развитието на регионален газов хъб", заяви вицепремиерът Дончев в началото на първото заседание на звеното. Според него "правителството полага усилия за създаването на стабилна регулаторна рамка и добре развита търговска среда в съответствие с правото на ЕС".

От името на комисар Мигел Ариес Канете, Клаус-Дитер Борхард е подчертал големия интерес на Европейската комисия за развитие на газовия сектор в Югоизточна Европа, за да се гарантират доставките за всички страни в региона. 

Борхард е посочил, че "Европейската комисия отчита напредъка на България в развитието на газовата инфраструктура, в придвижване на регулаторните й проекти, както и в пълното прилагане на достиженията на правото на ЕС като неразделна част от работата, необходима за проекта газов хъб "Балкан".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване