12/10/15 11:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Гръцката полиция разсели 2300 души от границата с Македония


Гръцките власти разселиха 2300 имигранти, разрушавайки импровизиран лагер на границата между Македония и Гърция, предаде EU Observer.

Имигрантите, пристигащи седмици наред от Алжир, Бангладеш, Мароко, Пакистан и Сомалия, са транспортирани в изоставени сгради, използвани за олимпийските игри в Гърция през 2004 г., в атинските предградия Елинико и Галаци.

Само на онези с шансове да получат бежански статут в други европейски държави е разрешено да преминат през границата. Те са основно от Сирия, Ирак и Афганистан.

Ограничаването на достъпа за имигрантите до територията на Македония предизвика протести и гладни стачки. Един от потърпевшите демонстрира, зашивайки устните си.
This is very shocking, many refugees are taking a peace hunger strike by sewing their lips greece-macedonia border pic.twitter.com/Irrf3WJD9S

— Thetruth (@luvtruthfully) December 10, 2015


По време на полицейската операция са задържани около 30 души, отказали да сътрудничат на властите.

След като Македония и Сърбия започнаха са филтрират имигрантите, които влизат на територията им, по националност, мнозина изразиха опасения, че потокът от бежанци ще се насочи към други балкански държави по пътя към Европа: Албания, Черна гора, Хърватия и Босна.

През миналата седмица Гърция беше заплашена от изключване от свободното шенгенско пространство заради неуспеха си да контролира и регистрира имигрантския поток на територията си. След като европейските лидери разкритикуваха правителството на Ципрас заради неглижирането на проблема, Атина се съгласи да приеме помощ от Брюксел под формата на персонал за гранична охрана от "Фронтекс", хуманитарна помощ и съоръжения за настаняване на десетките хиляди имигранти, прекосяващи страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване