12/10/15 16:48
(http://www.dnevnik.bg/)

ДПС и Патриотичният фронт влязоха в спор за защитата на човешките права у нас


В днешния Международен ден за правата на човешките права ДПС и Патриотичният фронт влязоха в пореден спор. Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви в декларация, прочетена от парламентарната трибуна, че българското законодателство ограничава свободата на изразяване. От Патриотичния фронт отговориха, че страната ни не само спазва човешките права, но и внася своя принос за опазването им в световната общност.

"В нашата родина, страна-член на ЕС вече осем, девет години все още има проблем с правата и свободите. Не са нужни други доказателства, достатъчно е да припомним, че заради накърняването на свободата на словото, на изразяване на майчин език представители на ДПС, както и председателя на партията сме обект на санкции от страна на български държавни институции", каза Местан.

Той напомни, че съди държавата в Европейския съд по правата на човека именно заради санкциите, които са му налагани за агитация на майчин език. Днес най-сериозното предизвикателство пред онази либерална демокрация, която поставиха и бащите на ЕС, е една много опасната неоконсервативна концепция, която прави опит да се разгърне и в България, предупреди лидерът на ДПС.

По думите му е притеснително, че се чували силни гласове за това, че връзката между сигурността и свободата трябва да се разруши и свободата следва да бъде принесена като жертва на сигурността като отговор от експанзията, която идва от заплахата "Ислямска държава". Цитира Бенджамин Франклин и заяви, че "онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност".

От Патриотичния фронт заявиха, че страната ни не само спазва човешките права, но и внася своя принос за опазването им в световната общност. Те обаче били против "необосновано и неоснователно предоставяне на несъразмерни преференции на едни групи граждани спрямо други".

Красимир Богданов от Патриотичния фронт напомни, ченад 3 млн. българи и днес живеят в така наречените исторически български общности в Македония, Албания, Косово, Сърбия, Румъния, Украйна и Молдова, Турция и Гърция. "На много от тези места, те не могат свободно да изявяват своята етническа принадлежност и да ползват българското си име", добави депутатът.

"Днес продължаваме да носим последиците от егоистичната политика на Великите сили. Не случайно не само български, но и европейки историци продължават да твърдят, че България е единствената страната в Европа, която отвсякъде граничи сама със себе си", смятат от Фронта.

Според патриотите глобализацията и отпадането на голяма част от ограниченията за придвижване, се е създала нарастваща заплаха от тероризъм и агресия. ОТ ПФ заявявиха още, че международната общност "трябва час по-скоро да обедини усилията си за справяне със злото, наречено "Ислямска

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване