12/10/15 06:12
(http://www.klassa.bg/)

Мира Радева: Няма как реформаторите да прехвърлят всичко на гърба на ГЕРБ

 Защо се стигна до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и до оттеглянето на подкрепата на Радан Кънев за кабинета? Какво ще последва за управляващата коалиция?

Трябва ли съдебната реформа да мине през Велико народно събрание? Потърсихме прогнозите на известни коментатори. Ето какво каза социоложката Мира Радева:

 

В сряда в парламента се видя, че съдебната реформа е ябълката на раздора и че вътре в Реформаторския блок не са на едно мнение. А когато има вътрешни разногласия в блока, те не могат да изкарат единна позиция и пред партньорите си в управлението.

Целият им проблем е в това да си оправят отношенията вътре в блока. Няма как да сложат всичкото това на гърба на ГЕРБ. Всъщност ГЕРБ излиза с по-силна позиция от тази ситуация, защото това е клин пак в каруцата на десните. Те не могат да се разберат помежду си какво искат.

В този смисъл: да, прав е Радан Кънев да подаде оставка като съпредседател на Реформаторския блок. Той искаше да се наложи в лидерска позиция в него, а е бламиран отвътре.

В крайна сметка смятам, че няма опасност за кабинета. В краткосрочна перспектива никой няма интерес да се разпада мнозинството, включително и Реформаторският блок. Ако крамолите продължават, на едни следващи избори те ще излязат много по-слаби. А подобен упадък на десницата веднага ще качи акциите на ГЕРБ. В този смисъл те имат интерес да крепят този кабинет, докато могат. Бойко Борисов би могъл да им каже: “Първо си оправете отношенията, пък после ми казвайте какво да правя”.

Колкото до съдебната реформа, тя е костеливият орех на целия преход. Без да си оправим механизмите на съдебната власт, ние сме заникъде. От друга страна, хората на властови позиции не са на единно мнение за реформите в нея. Карат се помежду си и реално политическият ни елит не желае да промени статуквото.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване