12/10/15 06:14
(http://www.klassa.bg/)

Правителството се запазва, Реформаторският блок може да се разцепи

 Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка от парламентарната трибуна, след като депутатите гласуваха с 204 гласа “за”, 12 “против” и 11 “въздържал се”, че в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет държавното обвинение ще има с един човек повече от парламента - т. нар. квота 6:5.

Предложението бе на АБВ и подкрепено от всички групи без реформаторите.

“Става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена. С това гласуване стана важна голяма стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието”, заяви Иванов.

Той излезе от залата със съпредседателя на РБ Радан Кънев, който пък обяви, че остава в опозиция. 

 

 

“Това правителство на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като народен представител.

Това мнозинство

е напълно

разрушено, аз

съм вече

опозиционен

депутат”,

заяви Кънев. И уточни, че решението е лично негово, като е уведомил предварително премиера Борисов и ръководствата на своята партия и на РБ.

“Оттук нататък следват политически решения на партията. Аз никого няма да притискам. Най-вероятно до края на седмицата ДСБ ще реши дали ще има министър”, допълни Кънев.

“Никога не блъфирам. Всички компромиси, които сме направили, а те са огромни, и цялата подкрепа за едно доста съмнително по характера си управление бяха в името на успешно прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис. В момента, в който ГЕРБ се отметна от подписа си, забележете, не говоря за ДПС, говоря за ГЕРБ, аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали”, отсече лидерът на ДСБ.

Депутати реформатори се питаха в сряда следобед дали Радан Кънев напуска групата и парламента, след като имало общо решение за подкрепа на правителството на Бойко Борисов.

Парламентарната група на Реформаторския блок, която е от 23-ма депутати, все още не е наясно дали Кънев и Гроздан Караджов са вече независими народни представители. Караджов също обяви във фейсбук, че минава в опозиция, напуска и шефското място в транспортната комисия. От властта излиза и съветникът на вицепремиера Румяна Бъчварова - Ясен Атанасов.

“Групата на Кънев-Кунева-Лукарски е обявила подкрепа за правителството преди година и никой сега не постави въпроса какво правим, след като единият от тях - лидерът на ДСБ, минава в опозиция”, каза депутат от квотата на СДС.

ДСБ има 10 представители в групата.

Хората на Божидар Лукарски и Меглена Кунева, които са останалите в РБ, смятат, че Кънев и Караджов трябва да поставят пред парламентарната група въпроса дали реформаторите като цяло оттеглят подкрепата си от кабинета.

“Нека другата седмица да се постави този проблем на гласуване и тогава да вземем решение. Има време страстите да се уталожат”, обясни странното състояние народен представител от групата на Кунева.

Още във вторник консултациите в блока са показвали това - че Радан Кънев няма да наложи всички промени и ще излезе в опозиция и затова не е било взето общо решение, въпреки че ген. Атанас Атанасов в отсъствието на лидера си Кънев е помолил за обща позиция, каквато не е получил.

Сега обаче било странно как ДСБ ще е едновременно в опозиция и ще има министър. Здравният шеф Петър Москов е представителят на ДСБ в правителството. В кулоарите бяха категорични, че

Москов няма да

подаде оставка и

това поставя

партийния му

шеф Кънев в

нелепа ситуация

Оставка нямало да даде и Лукарски, който оглавява икономиката и е лидер на СДС.

“Не сме обсъждали излизане от управляващата коалиция. Ръководните органи на РБ могат да решат дали напускаме, или не”, каза другият съпредседател на ПГ на блока - заместникът на Кунева в ДБГ Найден Зеленогорски. Самата Кунева е на посещение във Виена. Кънев продължава да е също съпредседател до решение на групата.

В случай че не го подкрепят, лидерът на ДСБ щял да направи своя група с 15 депутати, които да са опозиция. Останалите 8 народни представители от РБ - тези на Кунева и на Божидар Лукарски, щели да останат “за” правителството, независимо дали Кунева ще поеме и Министерството на правосъдието, за което отговаря като вицепремиер.

Възможно било към тях да се присъедини част от БДЦ - тази около Светлин Танчев и Румен Йончев, които и сега гласуват с ГЕРБ.

Извън Кънев и Караджов повечето реформатори смятат, че причината за реакцията е силно преувеличена и претоварена с партиен егоцентризъм. Депутат попита риторично каква е разликата в прокурорската квота за ВСС да са 6-има посочени от парламента и 6-има посочени от гилдията, каквото бе искането на ДСБ, и гласувания вариант - 6-има посочени от гилдията и 5-има от парламента. Избирали се прокурори, които след това се еманципирали и не можело да има никакъв контрол върху техните действия. Радан Кънев се обяви за опозиция на мнозинството в парламента заради този детайл, който нямало да промени посоката на съдебната реформа. А

за наследника на

Христо Иванов

сред реформаторите

се говори още от месец,

когато в техните среди се питали чия кандидатура е бившият член на неформалната група “Протестна мрежа”, след като не е при Борисов от квотата на реформаторите. Той е бил лансиран от Радан Кънев в служебното правителство на Георги Близнашки и е останал като негова лична кандидатура в екипа на ГЕРБ.

След като Даниел Вълчев започна да говори за оставки в правителството, негови колеги са го заподозрели, че се готви за правосъден министър. “Оттук нататък ще се кандидатирам само за ролята на Дядо Коледа вкъщи”, обяснил на свои съпартийци бившият вицепремиер в правителството на Сакскобургготски. Той в сряда дори не се появи в парламента при обсъждането на промените в конституцията.

Затова е по-вероятно Меглена Кунева като ресорен вицепремиер, който наблюдава и правосъдието, да бъде натоварена с министерски пост. Аналогична била ситуацията с Румяна Бъчварова, когато преди време вътрешният министър Вучков подаде оставка.

Премиерът Бойко Борисов подписал оставката на министъра още в ранния следобед. Вицепремиерът Румяна Бъчварова увери, че други няма да има.

Борисов: Слагаме край на тази глава и продължаваме напред

 

 

 

Премиерът подписа оставката на Иванов за час. Очаквал предложения за негов наследник както от ГЕРБ, така и от РБ

 

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на Христо Иванов веднага след като правосъдният министър я обяви пред депутатите.

 

“Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от Христо Иванов молба за освобождаването му от поста министър на правосъдието. Срещата между двамата се състоя в Министерския съвет в 15,45 ч, минути след като намерението за оставка беше обявено от парламентарната трибуна”, съобщиха от пресцентъра на правителството.

“Бяха направени добри крачки за подобряване на съдебната система, но недостатъчни. Поради това не мога да продължавам да изпълнявам длъжността”, посочва в мотивите си Христо Иванов.

Той и премиерът Борисов взаимно си благодариха за добрата съвместна работа и си пожелаха да продължават да работят в сътрудничество, съобщават още от пресслужбата на МС и добавят, че нов министър ще бъде предложен на Народното събрание след консултации между партиите в коалицията

 

Заедно с Иванов оставки са подали и тримата му заместници.

 

“Слагаме край на тази глава и продължаваме напред”, каза премиерът пред журналисти. Оставката на Иванов е негово лично решение, заяви още Борисов.

“Към момента няма никаква индикация, че ще има други оставки”, заяви вицепремиерът по коалиционните отношения Румяна Бъчварова след две срещи с депутати от Реформаторския блок. Тя говори поотделно с хората на Меглена Кунева и с депутатите от ДСБ на Радан Кънев.

Проблемите в управляващата коалиция след гласуването на конституционните промени са само доколкото трябва да бъде намерен нов министър, увери тя. Премиерът очаквал предложения за поста както от реформаторите, така и от ГЕРБ. “Това е основната задача. Моята задача днес беше да информирам коалиционните партньори, че премиерът се видя с Христо Иванов. Срещата премина доста позитивно. Отчетени бяха и направените досега неща. Очерта се основната причина за несъгласието по разминаването в разпределението на квотите във ВСС. И премиерът, и министър Иванов говориха за това, че оттук нататък трябва да се продължи тази реформа и действия”, заяви Бъчварова.

“Такова мнозинство при гласуване на промени в конституцията мисля, че не е имало”, каза още Бъчварова. Но ДСБ имали основание да вземе своето решение.

“Коалиционното споразумение, което ГЕРБ подписа като мандатоносител, е в сила, няма заявки за оттегляне от министерски кресла. Формулата на управление е стабилна. Над всичко стоеше залогът да бъде прието изменението на конституцията. Заслужаваше си усилията и дебатите, след като над 200 депутати гласуваха промяната. С пълно основание мога да кажа, че днес бе един хубав ден за българската демокрация”, заяви пък председателят на парламента Цецка Цачева в интервю за БНТ по-късно вечерта.

 

Цветанов: Оставката е негов личен избор, мнозинството е стабилно

 

 

 

Министър Иванов имаше и все още има пълната подкрепа на ПГ на ГЕРБ и сме го доказали многократно, заяви шефът на групата Цветан Цветанов. Но когато се гласуват законодателни промени, свързани с конституцията, са ни необходими повече депутати, които да ги подкрепят, за да станат факт, добави той. Бяха направени много взаимни компромиси, каза Цветанов. Според него всичко, което трябва да бъде гласувано, трябва да стане с политически консенсус. Цветанов обаче отказа да отговори дали заради този консенсус са жертвали Иванов. Това е лично негов избор и ние трябва да се съобразим с него, не мога да го коментирам, каза лидерът на депутатите от ГЕРБ.

Не знам да има политическо решение на РБ, той се състои от 5 формации, а те нямат политическо решение, допълни шефът на ПГ на ГЕРБ.

ГЕРБ не е зависима от главния прокурор и аз съм доказателството за това, каза още Цветанов и напомни за трите си повдигнати обвинения. Бе категоричен също, че ГЕРБ не стават по-зависими от ДПС.

Цветанов бе категоричен също, че не се разклаща управляващото мнозинство. Той не бил обсъдил с премиера оставката на Иванов.

 

Първанов обяви Иванов за спънка на съдебната реформа, Каракачанов поиска новият министър да се съгласува с ПФ

 

 

"По-добре късно, отколкото никога. Христо Иванов беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт, в това число и конституционните промени.” Така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира оставката на министъра. Според него оттеглянето на Иванов няма да предизвика сътресения в коалицията. И уточни, че АБВ няма претенции за поста.

 

 

 

По повод решението на Радан Кънев да остане в опозиция в лично качество Първанов каза: “Не бих си позволил да злорадствам, това е негово решение, но се питам къде ще седне в пленарната зала - при БСП ли?” “Надявам се да няма самоцелно опозиционерство. Много наши предложения не бяха приети в този парламент, но ние не сме си късали ризите. Веднъж се прави исторически компромис, после има исторически провал, младите политици трябва да свикват”, допълни Първанов.

 

 

 

Министърът отдавна бе казал, че ако не минат предложенията му, ще подаде оставка, така че това не е изненада, каза пък съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той не виждал причина да се поставя под въпрос стабилността на коалицията и правителството. Дори бе категоричен, че РБ няма да напусне коалицията. И обясни, че ПФ държи да бъде коментирано с тях името на следващия правосъден министър.

 

 

 

Промените, по време на които министърът си отиде

 

ВСС се разделя на две колегии - прокурорска и съдийска, и вече няма да гласува тайно

 

Прокурорите ще излъчат с 1 повече от квотата на парламента в колегията си

 

Обвинител №1 ще се отчита пред депутатите 

 

Няма да се прекратява мандатът на ВСС

По време на едно от гласуванията на промените в конституцията депутати вдигнаха ръце като знак, че пултовете им не работят и поискаха повторен вот.

 

Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска. Той вече няма да гласува тайно своите решения. Но как да се организира явният вот във ВСС, ще се разписва тепърва в бъдеща промяна в закона за съдебната власт.

 

Парламентът ще излъчва своите представители в кадровия орган на съдебната власт с квалифицирано мнозинство от 2/3. Разширяват се функциите на съдебния инспекторат, но точните инструменти той да проверява и почтеността на магистратите също ще се разписват с други законодателни промени.

 

Главният прокурор ще предствя доклад за дейността си пред Народното събрание.

 

Това са текстовете от промените в конституцията, които въпреки споровете на висок тон в пленарната зала вчера събраха внушително мнозинство от по над 190 гласа по време на второто им четене. До момента, в който сакралната за вече бившия правосъден министър Христо Иванов и за половината депутати от Реформаторския блок точка - как да се разпределят парламентарната и прокурорската квота в колегията на обвинителите, не преобърна заседанието.

 

На 6-ия час от дебата зам.-председателят на Народното събрание Кирил Цочев прочете от парламентарната трибуна предложението на АБВ за прокурорска квота от 11 членове в прокурорската колегия - главния прокурор, 4-ма членове, избирани пряко от прокурорите, един от следователите и петима от Народното събрание. Това означава 6:5 в полза на обвинителите, срещу което Иванов заложи поста си, а Радан Кънев - участието във властта.

 

Борбата бе за едно прокурорско кресло във ВСС. По-рано сутрин лидерите на Реформаторския блок са имали среща с ГЕРБ в последен опит за сближаване на позициите по прокурорската квота, но нагласата на най-голямата партия остана в полза на предложението, направено от АБВ. В самия РБ позицията обаче също не бе монолитна - ДСБ и партията на Меглена Кунева бяха твърдо против, а СДС - склонен на компромиси.

 

“ДПС заяви, че ако трите партии от мнозинството през юли имат консолидирана позиция, ДПС ще я подкрепи. Да разберем позицията на ГЕРБ и Патриотичния фронт”, призова Кънев. Колегите от ДПС са най-важната част от юлския компромис, продължи той и настоя да не се отказват от подписите си. Да не си държиш на подписа, е много повече от това да не си държиш на думата, опита той да спаси текста.

 

Още тогава ДПС имало съмнения, че част от предложенията могат да се окажат противоконституционни, обясни обаче Лютви Местан.

 

“До днес знаехме, че сме универсалното зло, сега разбираме, че сме универсалното решение”, заяви той. Болшевизмът не е само ляв, продължи Местан.

 

“Ах, тази мечта на г-н Кънев -

 

нищо да не зависи от ДПС.

 

Искрено ви го пожелавам

 

Аз повече от вас искам вие да нямате нужда от гласовете на ДПС”, обърна се той към Радан Кънев. Но предвид разнородната политическа ориентация това ще се налага и ДПС ще продължи да подкрепя закони от национално значение, заключи Лютви Местан.

 

Още в рамките на вчерашното гласуване той демонстрира това. “В името на компромиса и на публичния интерес да гласуваме отново за възможността на главния прокурор да се отчита пред Народното събрание, за да получи този текст подобаващо мнозинство от 3/4”, предложи лидерът на ДПС. Преди почивката движението бе против и текстът получи 160 гласа, което отваря правния спор дали може да се подложи след 2 месеца отново на гласуване. Да не вкарваме процеса на промяна в конституцията в сложни спорове, аргументира процедурата Местан и със 191 гласа този път бе приета поправката главният прокурор да се отчита пред НС.

 

Точно в 16,51 ч - след близо 8 инфарктни часа, Народното събрание прие измененията в конституцията на второ четене.

 

Последното, което депутатите решиха с

 

впечатляващото мнозинство от

 

200 гласа, е, че сегашният състав

 

на ВСС ще си

 

довърши мандата до октомври 2017 г.

 

“Позицията на Патриотичния фронт и на АБВ категорично подкрепяше решението на комисията, от което следваше, че ГЕРБ и РБ не можем да променим нищо в това гласуване. Единственото, което щяхме да създадем като проблем, е всички текстове да минават със 160 или по-малко гласа. А тези, които бяха заложени в първоначалния вариант, получават 180 гласа в пленарната зала.” С тези думи лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни позицията на групата за прокурорската квота.

 

 

 

 

 

 

 

Радан Кънев изобщо не участвал във фаталното гласуване за квотите

 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев изобщо не е участвал във фаталното гласуване на промените в конституцията, довело до собственото му минаване в опозиция и до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Това става ясно от разпечатката на гласуванията. От този текст нататък Кънев не е участвал в нито един от вотовете за деня. Лидерът на ДСБ напусна пленарната зала заедно с Христо Иванов, след като той подаде оставка. Последното гласуване на Кънев е в подкрепа на предложението на РБ за промяна на квотите. “За” него са гласували единствено 23-та реформатори.

 

За спорното предложение на АБВ за разпределяне на квотите в прокурорската колегия реформаторите са се разделили. 10 от тях са гласували “против”, други 10 обаче са се въздържали. В това гласуване освен Кънев не са участвали и Станислав Иванов и Борислав Миланов от СДС.

 

Категорично против предложението на АБВ са се обявили всички останали депутати от ДСБ, Мартин Димитров, Борислав Великов от БНД и Корман Исмаилов от НПСД.

 

Колегите им от Движение “България на гражданите” и СДС са се въздържали. 

 

 

 

 

 

 

 

Само БСП бе против явния вот

 

Само БСП бе против отпадането на тайния вот.

 

БСП няма да подкрепи политически контрол върху съдебната система, предупреди лидерът Михаил Миков по време на дебата, в който от Реформаторския блок предложиха, а от ГЕРБ подкрепиха главният прокурор да може да внася доклади в парламента.

 

“Европа няма единен модел на съдебна система. Няма общо европейско устройство. Има общи приказки за общо устройство”, кипна Миков по адрес на реформаторите. И призова “домораслите” демократи да се запознаят със стокхолмската конвенция и с Третия стълб, които оставят конструирането на системата изцяло в преценката на всяка отделна държава, като национален въпрос. Лидерът на левицата напомни, че всичко, което бъде одобрено от парламента, ще бъде изпратено в Европейската комисия.

 

“Не приемаме политически контрол върху съдебната власт. Точка”, викна Миков.

 

 

 

 

 

БДЦ: Подкрепихме промени, които гарантират независимост и прозрачност на съдебната система

“Днес от парламентарната група на БДЦ подкрепихме единодушно промените в конституцията, водени от това, че в този им вид те гарантират независимост и прозрачност на съдебната система”, заявиха съпредседателите на групата д-р Красимира Ковачка и Светлин Танчев. Разделянето на ВСС на две колегии, както и разпределението на квотите в прокурорската в полза на професионалната срещу политическата, гарантират, че върху съдебната система няма да може да бъде упражнявано политическо влияние.

“Това, че Народното събрание ще може да изслушва доклади на главния прокурор, пък е гаранция, че процесите в съдебната система не могат да бъдат скрити от обществото”, категорична е д-р Ковачка.

“Предложението на народните представители от БДЦ членовете на ВСС от парламентарната квота да бъдат избирани с две трети от гласовете на всички народни представители срещна най-голяма обществена и парламентарна подкрепа, което е и най-сериозната пречка за това съдебната система да бъде заложник на една или друга политическа сила, имаща интерес от това”, заяви зам.-председателят на НС Явор Хайтов, който е от групата на БДЦ.

“Истинските реформи са възможни само когато те са плод на широка политическа воля, каквато днес проявиха по-голямата част от партиите в парламента, а не следствие на нечий компромис, пък бил той и определян от някои като исторически. Дали днешните промени в конституцията ще придобият историческа стойност, ще покаже времето”, категорични са от БДЦ.

“Промените в конституцията са всъщност първата крачка към реформата в съдебната система. За да бъде завършена в цялост, трябва и ремонт на нормативната база, която да гарантира по-бърз и справедлив процес за гражданите в България”, заявиха още от БДЦ.

 

 

 

Кънев пусна “Ха-ха” във фейсбук,

Иванов – китарно соло по Бах

 

 

След като се обяви за опозиционер, лидерът на ДСБ Радан Кънев възобнови музикалните послания във фейсбук към политиците. Минути след заявката си, че е опозиционен депутат, Кънев публикува дълъг статус за тежките компромиси, които е правил в последната година. И го придружи с песента на Милена “Ха-ха”. Песента е от 90-те години и започва с думите “Омръзна ми да светя като крушка...”.

С фразата “Ще се видим при Филипи”, свързана с битката срещу убиеца на Цезар - Брут, Кънев пък се обърна към депутатите, които са гласували срещу поправките на РБ. Фразата се приема като закана за разправа с предателите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване