12/10/15 14:18
(http://pik.bg)

Президентът на Словакия: Ценя високо, че България приема, че Дъблинските споразумения трябва да се спазват

Президентът на Словакия: Ценя високо, че България приема, че Дъблинските споразумения трябва да се спазват

Ценя високо, че България приема, че Дъблинските споразумения трябва да се спазват. Това каза словашкият президент Андрей Киска на пресконференция след срещата му с държавния глава Росен Плевнелиев.

Словашкият президент коментира, че двете държави имат много общо. „Имаме обща история по време, когато бяхме заедно в социалистически блок. Зад гърба ни са повече от 20 години свобода и демокрация", обясни той. По думите му, с българския държавен глава са говорили за международното политическо положение и енергетика. „Съгласни сме, че диверсификацията и създаването на източници на енергия са много важни", зави Киска. „ЕС на първо място е въпрос на солидарност", посочи той и коментира, че Съюзът трябва да работи като едно цяло и, че Северен поток може да нанесе щети на икономика.

Киска допълни, че ако бъде приет този проект това може да е обръщане на гръб на Украйна. Словашкият президента добави, че в България има повече от 10% мюсюлмани и 1400 джамии. „В България всички националности живеят в мир и няма никакви притеснения , хората от всички религии се вписват в това съжителство. Ценя високо, че България приема, че Дъблинските споразумения трябва да се спазват. Ние имаме на какво взаимно да се учим. Радвам се, че ще взема участие в откриването на „София Тех парк”", коментира той. Киска каза още, че ако искаме да използваме потенциала на ЕС трябва да бъдем динамични и да се възползваме.

„Говорихме за иновативни проекти реализирани в Словакия, които ще бъдат реализирани и в България. Словакия подкрепя България за член на Шенген. Вярвам, че в Словакия имаме по-малко български туристи, но се съгласихме да направим съвместна реклама. Искам да благодаря за топлото посрещане. Очаквам следващите срещи с министър-председателя Бойко Борисов и председателят на парламента Цецка Цачева", каза той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване