12/10/15 17:57
(http://www.dnevnik.bg/)

Хакване в Реформаторския блок


Двама обявили се за опозиционни депутати - лидерът на ДСБ Радан Кънев и Гроздан Караджов от Гражданския съвет, но без да напускат парламентарната група на Реформаторския блок.

Едно фалшиво съобщение до медиите през хакнат имейл, че партията на Меглена Кунева също се оттегля от управлението, а нито Меглена Кунева, нито Даниел Вълчев ще заемат министерски постове в настоящото правителство.

Едно официално опровержение през общия имейл на Реформаторския блок, че 15 депутати ще свалят доверието си от правителството.

Нито една официална позиция или решение на ръководство от петте партии "Движение България на гражданите", ДСБ, СДС, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство".

Мълчание на лидерите и на членовете на кабинета Меглена Кунева, Петър Москов.

Така изглежда Реформаторският блок 24 часа, след като предложените от него ключови промени в Конституцията, наречени от Радан Кънев "исторически компромис", бяха окастрени от всички останали политически сили в парламента. Включително от партньорите в управлението ГЕРБ и Патриотичен фронт. Оставка подаде правосъдният министър Христо Иванов.


Изчакайте, ще има политическо решение

Депутати от всички партии в Блока заявяват, че не са взели решение за лично оттегляне на подкрепата си от правителството, че предстои партийно заседание на ръководството, че после предстои председателски съвет на Реформаторите и среща на парламентарната група. Не знам срокове, но скоро - това е отговорът на всички, с които "Дневник" разговаря.

Дори обявеното днес от зам.-председателя на СДС Румен Христов извънредно заседание на Националния изпълнителен съвет на партията остана скрито за медиите. Пред събралите се журналисти в уречения час пред централата на "Раковска" 34 представители на пресцентъра заявиха, че среща на ръководството няма да има, въпреки мълвата, че сбирката е преместена на друго място, за да няма среща с журналистите.

Вниманието е насочено към неделния форум на ДСБ в Поморие, организиран от евродепутата Светослав Малинов на тема регионалното развитие. Там са поканени кметовете и общинските съветници на Реформаторския блок, но най-вероятно ще присъстват само представители на ДСБ. От "Движение България на гражданите", СДС и Народна партия "Свобода и достойнство" са отказали на поканата.

Спекулациите за сценария на форума варират в крайностите от създаването на отделна партия на Радан Кънев до запазването на подкрепата към кабинета, включително и чрез оставането на поста на здравния министър Петър Москов, но с опозиционно поведение на Кънев в парламента.

Самият Петър Москов, който е и зам.-председател на ДСБ, не е коментирал. Днес той се е срещнал европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис, но от пресцентъра на министерството му не са съобщили за събитието, което е необичайна практика при посещение на гост от този ранг.

Депутати от "Движение България на гражданите", с които "Дневник" разговаря, и днес призоваваха за спокойствие при взимането на решението дали Реформаторите да напуснат управлението. Изтъкваната причина е, че с такива действия обещаваните от тях реформи няма да се осъществят.

Този следобед от партията бяха изненадани с фалшив мейл, изпратен до повечето редакции на медии, в който се обявява, че те свалят доверието си от правителството. По-късно пред пристигналите в офиса им репортери те съобщиха изпратеното съобщение не отговаря на истината и е провокация към цялата държава. Изпратиха и сигнал до Държавната агенция "Национална сигурност", а "Фокус" предаде, че Меглена Кунева информирала премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.


Трупа се напрежение

Депутатът от гражданската квота Гроздан Караджов, който днес депозира оставката си като председател на транспортната комисия в парламента, първо съобщи, че 15 депутати от Блока са готови да излязат в опозиция, а днес намалил бройката до 13. Такива индикации обаче няма - нито един депутат, освен Кънев и Караджов, не е заявял намерение да постъпи така.

Според депутати е възможен вариант, при който в опозиция ще излязат и останалите четирима народни представители от ДСБ - Вили Лилков, Атанас Атанасов, Борис Станимиров и Станислав Иванов. Засега нито един от тях не е заявил такова намерение, като Атанасов днес избягваше всички въпроси по темата, включително и дали ще се оттегли като председател на вътрешната комисия в парламента.

Мартин Димитров и Петър Славов от гражданската квота пък обявиха в социалните мрежи, че те винаги са били в опозиция в този парламент, защото редица техни предложения били отхвърляни от ГЕРБ и останалите партии, които подкрепят управлението - АБВ и Патриотичния фронт.

Зам.-председателят на парламента Иван Иванов, който също е от гражданската квота, днес даде завоалиран отговор дали ще се откаже от поста - ще го направи тогава, когато парламентарната група, която го е избрала, го поиска. Засега нямало такова искане.

Председателят на комисията по земеделието и храните Румен Христов посочи, че не е стигнал до решение дали да се оттегли, като по обед съобщи, че това ще бъде една от темите на заседанието на ръководството на СДС следобед, което в крайна сметка остана скрито от медиите.

Без отговор остана дали лидерът на СДС Божидар Лукарски, който е и министър на икономиката, е заявил възможност депутатите му да подкрепят предложението на АБВ за квотното разпределение в двете колегии на Висшия съдебен съвет колегите си от председателския съвет на парламентарните групи вчера преди гласуването на второ четене на поправките в конституцията. Христов не отговори на въпроса на "Дневник", а информацията беше съобщена сутринта от присъствалия на съвета съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Меглена Кунева също не е говорила по същество, но посланията на заместниците й в партията са по-скоро да се изчака и тогава да се реши. Името на вицепремиера се спряга и за министър на правосъдието на мястото на Христо Иванов.

В крайна сметка очакванията са ДСБ да има партийна позиция най-късно в неделя, като след това ще последват решения и на останалите партии. Най-вероятно в понеделник или вторник ще се проведат срещи и на ръководството на Реформаторите и на парламентарната група.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване