12/11/15 14:12
(http://pik.bg)

Безсрамие в Министерството на правосъдието! Заместниците на Пинокио ще молят за прошка ВСС, ако искат да се върнат в съдебната система!

Безсрамие в Министерството на правосъдието! Заместниците на Пинокио ще молят за прошка ВСС, ако искат да се върнат в съдебната система!

Истинска буря е настанала в Министерството на правосъдието в началото на седмицата, когато тримата заместници на проваления министър на правосъдието Христо Иванов-Пинокио научили, че скоро ще напускат кабинетите си. Двама от замовете на Пинокио - Петко Петков и Вергиния Русева-Мичева, които до миналата година са били съдии, а третият - Андрей Янкулов, прокурор - били силно смутени, че ако трябва да се върнат на работа в съдебната система, ще трябва да се явят пред членовете на настоящия Висш съдебен съвет. По закон само ВСС може да освобождава временно и да връща в системата магистрати.

Заместниците на Пинокио, които в продължение на повече от една година безсрамно участваха в атаките срещу съдебната система и обвиняваха членове на ВСС, че са част от статуквото, сега ще трябва да ги молят за прошка и да искат да им позволят да се върнат в съдебната система. 

Един от заместниците – Петко Петков, който до влизането си в служебното правителство беше заместник-председател на купения от “Америка за България” Съюз на съдиите в България, обаче, коментирал пред колеги, че след провеждането на изпитите за частни съдебни изпълнители и нотариуси, вече нямало нужда се връща като съдия. Щял да се отдаде на дълга ваканция, а после щял да адвокатства. Още като служебен заместник-министър на правосъдието, обаче, Петков допуснал тежък гаф, защото с негова докладна до Пинокио, пренебрегнал старо решение на Министерството на правосъдието и буквално “подарил” 600 000 лв. на частно лице, което водило дела заради проекта на Военното НДК. Заради страховете си, че скоро може да му се наложи да дава дълги обяснения заради редица свои действия като заместник-министър, Петков дори решил да се прави на “активен борец” и се включил в рехавия протест, който по незаконен начин блокира централни софийски улици и попречи на хиляди столичани да се приберат по домовете си в мразовитата декемврийска вечер.

Петков отпуснал и 45 000 лв. от държавния бюджет за една от неправителствените организации, гравитиращи в миналото около протестъра-министър Христо Иванов – НПО-Разград. Оказало се, обаче, че другата заместничка на Пинокио – Вергиния Русева-Мичева и управителят на НПО-Разград Георги Милков, пък били съдружници преди години. Самата Русева-Мичева, която е съдия в Разград, но е била командирована в София, искала да започне работа също в НПО, за да усвоява пари, които България получава за развитие на детското правосъдие. Това, обаче, поставя заместник-министърката в оставка в конфликт на интереси, защото в МП тя отговаряла именно за същия ресор. 

Неясна била съдбата и на третия заместник на Пинокио – Андрей Янкулов, който на няколко пъти искал да напусне министерството, заради липсата на разбирателство с министъра по въпроса за съкращенията в затворите. В крайна сметка, Янкулов бил офериран да не се връща в прокуратурата, а да започне работа в кантора на близки до олигарха Иво Прокопиев адвокати.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване