12/11/15 17:33
(http://pik.bg)

Плевнелиев: Трябва да има разграничение между бягащите от войната и икономическите мигранти

Плевнелиев: Трябва да има разграничение между бягащите от войната и икономическите мигранти

Отношенията на България с Бавария са най-обхватни и динамично развиващи се спрямо отношенията с другите федерални провинции на Германия. Свободната държава Бавария е основен партньор на страната ни в областта на реформата на съдебната система и полицейското сътрудничество. Тази позиция беше отчетена по време на разговора на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер.

Баварският министър-председател е на първо посещение в България, където взе участие в церемонията за откриването на първия научно-технологичен парк у нас и в Югоизточна Европа „София Тех Парк“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Хорст Зеехофер обмениха мнения по бежанската криза в Европа и по теми от европейския и международния дневен ред. България и Германия са сред малкото държави в Европа, които се придържат стриктно към Дъблинския регламент и към Шенгенските правила и регистрират всички имигранти на своя територия, посочи президентът.

„Инвестирахме много средства за осигуряване на външната граница на ЕС с Турция, спазваме европейските правила и регистрираме всички, потърсили закрила“, подчерта държавният глава по време на разговора. Плевнелиев и Зеехофер споделиха позицията за необходимостта от разграничаване на бежанците от икономическите имигранти. „Твърдо стоим зад спазването на човешките права, но трябва да бъде направено разграничение между тези, които бягат от ужаса на войната и тези, които мигрират по икономически причини”, посочи държавният глава.

Българският президент и премиерът на Бавария бяха единодушни, че в ситуация на множество кризи трябва да бъде поставен фокус върху формирането на единна и ефективна европейска политика. „Европа трябва да допринесе за разрешаване на причините за бежанската криза, но и да се обедини около решения за трайно и сигурно опазване на външните граници. Задълбочаването на кризите и увеличаващите се като резултат от тях популизъм и краен национализъм са заплаха за Европа и за Европейския проект“, предупреди българският президент. От своя страна, премиерът Зеехофер запозна президента Росен Плевнелиев със ситуацията с бежанците в Германия, като я определи като „драматична“. Броят на нелегалните имигранти във Федералната република вече е надвишил 1 милион души и властите както на федерално, така и на местно равнище, трудно намират решения на проблемите, породени от силния бежански натиск, посочи Хорст Зеехофер.

Росен Плевнелиев и Хорст Зеехофер откроиха също така отличната динамика на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и възможностите за подобряване на инвестиционното сътрудничество в ключови области. Сред тях са информационните и комуникационните технологии, автомобилната индустрия, машиностроенето и други.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване