12/11/15 02:29
(http://pik.bg)

Плевнелиев: Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда

Плевнелиев: Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда

Цената на политическия компромис се оказва именно независимостта на съда. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на тържествения пленум по повод 135 години от създаването на Върховния касационен съд на България.

Правова държава, върховенство на закона са възможни единствено, ако имаме независим съд, който да ги брани, посочи Плевнелиев като напомни, че това ни е казала Венецианската комисия съвсем наскоро и партньорите ни от ЕС, както и че това казват и очакват българските граждани. „Българските политици са длъжници на всеки честен магистрат, защото повече от четвърт век не успяват да осигурят в пълна степен на съдебната система най –важното - нейната пълна и безусловна независимост.

И днес, когато Народното събрание обсъжда и гласува промени в основния закон, за съжаление виждаме същото”, каза той и тук допълни, че цената на политическия компромис се оказа независимостта на съда. Той изрази надеждата си, че все повече български политици ще осъзнаят важността на този въпрос и ще го поставят над своите собствени партийни интереси. „От това зависи успехът на всички останали реформи и просперитетът и благосъстоянието на нацията”, подчерта Плевнелиев.

„Отговорните институции трябва да работим заедно за създаване на всички необходими предпоставки, за да имаме истински независима, ефективна и безпристрастна съдебна система. Такава система, която да върне на гражданите усещането за справедливост”, каза той. Плевнелиев посочи, че не можем да не признаем, че една от най-важните заявени промени за начина на разделяне на колегиите във ВСС не бе реализирана по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите и обществото.

„Народното събрание се съобрази избирателно с част от препоръките на Венецианската комисия за разделяне на ВСС на две колегии, но не и с тази да дадем превес в колегията на съдиите на пряко израните от съдии свои колеги”, заяви той. Според него направеното е стъпка напред в реформата, но не и очакваният от обществото краен резултат. „Промените се случват бавно и трудно, а трябва да ги ускорим.

Очаквам реформата да не свършва до тук. Има още много работа за вършене и аз ще разчитам на всеки един от вас да бъде активен, да защитава позициите си смело и аргументирано”, заяви Плевнелиев пред върховните съдии. Христо Иванов - правосъдният министър, който подаде оставка и тя бе приета от премиера, също беше на последната си, както сам каза, публична проява на тържествения пленум. Пред тях той посочи, че за него честта да може да ги поздрави е невероятна. На изпроводяк Иванов подчерта и че независимостта не се дава, тя не се записва в държавен вестник, тя е реалност. И в последното си слово той сподели огромната си гордост от българските съдии.

„Българската държава и българското общество може да се гордее със съдиите, които има”, заяви той. И председателя на ВКС Лозан Панов в словото си говори за конституционните промени, който НС гласува от преди два дни. Като цитира бившия президент на САЩ Франклин Рузвелт, че в политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено, Панов посочи, че ако след четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено.

В така замисленото, той изброи например и напусналите страната 2 млн. българи; останалите, които не вярват, че съдебната система е справедлива, че партиите ги представляват и други, сред които и съдебната реформа. „Дали обаче всички ние потърпевшите си даваме сметка накъде ни води замисълът да бъде гарантирана съдебната зависимост, разбира се с любезната подкрепа на българския политически елит.

Непрекъснато тиражираната лъжа, че начинът, по който се избира ВСС и колегите във ВСС не е толкова важен, защото видите ли тепърва предстоят промени в различни закони и кодекси, които са много по-съществени за реформиране на съдебната система, не я прави истина”, каза той и изброи какво прави ВСС. „Каквито кадри влязат в състава на съдебния орган, такива ще бъдат отглеждани и възпитавани в цялата система”, заяви председателят на ВКС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване