12/11/15 14:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Путин: Ще унищожаваме незабавно всяка заплаха за войските ни в Сирия


Владимир Путин нареди да се действа изключително твърдо и да се унищожават всички цели, застрашаващи руските сили в Сирия, без да уточнява за какви точно заплахи говори.

"Заповядвам да се действа изключително твърдо, всички цели, които заплашват руската група или нашата наземна инфраструктура да бъдат унищожавани веднага", каза руският президент Владимир Путин, който говори на ежегодната разширена среща на Министерството на отбраната, която беше излъчена по телевизионния канал "Русия 24".

Путин предупреди също за евентуални провокации срещу руските войски в региона, като визира сваления руски самолет в края на ноември.

"Искам да предупредя тези, които ще се опитат отново да организират някакъв вид провокация срещу нашите войски. Взели сме допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на руските войски и военновъздушната база (в Сирия - бел.ред). Тя се подсилва с нови самолети и противовъздушна отбрана", каза Путин.

След като турските ВВС свалиха руския изтребител Су-24 на границата на Сирия с Турция на 24 ноември, Русия разположи зенитните ракетни системи С-400 на летището Хмеймим, където е базирана руската авиация в региона.

В допълнение, в района на Латакия беше разположена крайцерът "Москва", оборудван със системата за отбрана "Фрегата", подобно на С-300. Идеята за прехвърлянето на системите за противовъздушна отбрана в Сирия бе да се защити руската авиация.

В поредния епизод от войната на думи между двете страни Турция протестира за руски военен с преносим зенитен комплекс на борда на боен кораб, преминаващ през Босфора. Официалният представител на Министерството на външните работи Мария Захарова заяви, че инцидентът не е нарушил международното право.

Подкрепа за сирийските бунтовници

Путин призова също така за развитие на сътрудничеството с държави, които са заинтересовани от премахването на терористи. Това включва "контакти, за да се гарантира безопасността на полетите, с израелския щаб на военновъздушните сили и водените от САЩ коалиционни сили", каза той.

Путин заяви, че Русия помага не само на правителствените сили в Сирия, но и на Свободната сирийска армия, която се бори за свалянето на Башар Асад.

Според Путин, руската армия "помага да се обедини" бунтовническата армия и й оказва помощ с боеприпаси, оръжия и материална подкрепа.

"Действията на нашата авиация насърчава съвместните усилия на правителствени сили и на Свободната сирийска армия. В момента нейни части, общо повече от пет хиляди души, както и редовни войски, провеждат операции срещу терористите в провинциите Хомс, Хама, Алепо и Рака. В допълнение, ние ги подкрепяме от въздуха, както и сирийската армия, оказваме помощ с оръжия, боеприпаси и материални ресурси", каза руският президент.

След началото на руската военна операция в Сирия, Москва не признаваше съществуването на Свободната сирийска армия. В края на октомври, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да подкрепи сирийската "патриотична опозиция, включително т.нар Свободна сирийска армия."

Действията срещу "Ислямска държава"

Путин заяви, че руските удари са нанесли сериозни щети на инфраструктурата на "Ислямска държава", която контролира големи зони в източната и западната част на Сирия в Ирак.

Министър на отбраната Сергей Шойгу заяви обаче, че влиянието на "Ислямска държава" се увеличава в Сирия, където бунтовници контролират около 70% от страната.

По думите на Шойгу броят на терористите в Сирия възлиза на около 60 хил. души. "Има опасност действията им да се пренесат в Централна Азия и Кавказ", подчерта министърът.

Руските военни самолети са извършили общо 4 000 бойни полета в Сирия от началото на въздушната кампания на Русия. От 30 септември до днес там са унищожени 8 000 терористични мишени, съобщи той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване