12/11/15 02:17
(http://pik.bg)

Цветанов: Тепърва ще започнем да правим истинските реформи в съдебната система

Цветанов: Тепърва ще започнем да правим истинските реформи в съдебната система

Убеден съм, че тепърва ще започнем да правим истинските реформи в съдебната система, заяви днес в кулоарите на НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Реформаторите са в правото си в момента да предложат съответната кандидатура за министър на правосъдието - това, което е заявено и от премиера. Ако не са в състояние да го направят, премиерът може да вземе решение, което да направи като предложение на парламентарната група и, разбира се, ние ще подкрепим всяко едно решение, което бъде направено от министър-председателя, поясни Цветанов.

Виждате, че има изключително високи срещи, които се провеждат в България, взимат се стратегически решения, които са в интерес на България и аз съм убеден, че стабилността, която имаме днес, ще продължава, изрази увереност Цветанов. И допълни, че към момента не е чул за други оставки на министри от кабинета.

Мога да заявя категорично, че споразумението, което е подписано между ГЕРБ и РБ, намира подкрепа от още две парламентарно представени групи – ПФ и АБВ, и към настоящия момент формирането на парламентарно мнозинство е от тези 4 групи, продължи той. Трябва, все пак, да се научим, че в 43 НС имаме 8 парламентарно представени партии и има важни решения за правителството и държавата, за които има различни мнения в парламентарните групи, които формират мнозинството.

И ако останем само ГЕРБ и РБ със 107 гласа, без друга парламентарна подкрепа, няма да можем да запазим стабилността на управлението по важни национални приоритети, каза Цветанов. Смятам, че е хубаво да има диалог с всички институции и когато има конституционни промени ние трябва да постигнем 180 гласа, както го направихме само преди два дни. Това са възможностите, които имаме днес за постигане на реформите, които могат да бъдат осъществени.

Убеден съм, че тепърва ще започнем да правим истинските реформи в съдебната система. Защото Конституцията е една платформа, но Законът за съдебната власт е изключително голямо предизвикателство и изпитание за всички парламентарно представени ПГ, подчерта Цветанов. Точно там смятам, че може допълнително да се дадат гаранции, с които да отпаднат всякакви съмнения и твърдения, които могат да бъдат интерпретирани в публичното пространство по различен начин.

Мога да заявя категорично, че когато правихме избора за главен съдебен инспектор решението на ГЕРБ се консолидира и с другите решения на парламентарните групи да разглеждаме двете кандидатури, предложени и от Съюза на съдиите. Смятате ли, че сме изпаднали в тяхна зависимост? Мисля, че и различното мнение е част от успеха. Затова ценя различното мнение на всеки един министър, което някой път се разминава с решенията на българския парламент, уточни Цветанов. Изкуството е да правиш необходимите компромиси, но да не ти променят целите, които си поставил да реализираш, заключи той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване