12/12/15 06:20
(http://www.klassa.bg/)

2,2 долара държавен харч за гласоподавател у нас

 Георги Близнашки: Благодарение на мажоритарния вот Великобритания знае  кой ще я управлява ден след изборите, у нас - опашки и неясноти дни наред

 

Българската държава е похарчила средно по 2,2 долара на гласоподавател на парламентарните избори през 2014 г., за да осигури на всеки да упражни правото си на вот. Това съобщи Александър Станоев от “Информационно обслужване” на четвъртата национала конференция по изборни системи, която стартира в четвъртък.

 

Цената е изчислена по методиката CORE на Програмата на ООН за развитие. Според данните в страните със стабилна демокрация цената на гласоподавател е 1-3 долара,

 

в държави в преход

 

1-8 долара,

 

а в следвоенни държави и такива с мироопазващи мисии 8-45 и повече долара.

 

“В тази любопитна класация България със своите 2,2 долара на гласоподавател се нарежда сред страните със стабилна демокрация. Значи положението с българските избори не е чак толкова лошо", възкликна проф. Михаил Константинов, организатор на конференцията, в която участваха анализатори, изборни експерти, юристи, политици.

 

Станоев добави, че тазгодишната хакерска атака срещу сайта на ЦИК и държавни институции не е нарушила работата по компютърната обработка на протоколите от местния вот. Но е знак, че държавата трябва да инвестира в информационната си сигурност с техника и мерки, за да я гарантира.

 

Според известния юрист проф. Иван Т. Тодоров увеличаването на наказанието за търговия с гласове няма голям ефект. “Целта не е дребните риби да попадат зад решетките, а да бъдат заплашени едрите. А какво правят правоохранителните органи в България? На местния вот спряха и претърсиха 5400 автомобила, спираха и хора. Но с акция срещу купувачи на гласове

 

сякаш се маскира акция

 

срещу незаконно

 

пребиваващи у нас

 

бежанци

 

Равносметката е, че са заведени 101 дела за изборни престъпления, 40 от които - за купуване на гласове, и има 2-ма задържани. Присъдите обикновено са условни”, каза юристът. Според него 400 хиляди купени гласа на всеки вот са в състояние да променят чувствително политическата картина.

 

“Обичайно 10% от гласовете на всеки вот са купени. Влиянието на купения вот обаче не е толкова голямо, защото всички партии си пазаруват гласове, пропорцията в крайния резултат се запазва”, контрира проф. Константинов.

По думите на бившия служебен премиер Георги Близнашки на предишните парламентарни избори работата на спецслужбите е имала превантивен ефект върху брокерите на гласове. “Тези от “Столипиново” например се изнесоха в чужбина", коментира той. Сега обаче купуването на вот е в много по-изискана форма - хората получават премии, канят ги на тържества, пращат ги на екскурзии. Най-масови са тези похвати на местни избори, категоричен бе Близнашки.

Великобритания неслучайно не се отказва от мажоритарния вот, убеден е той. “Макар и с несъвършенства, там ден след изборите вече се знае кой управлява страната, докато в България опашките с изборни протоколи и неяснотите около резултатите от вота се точат с дни, а понякога със седмици”, коментира бившият служебен премиер.

Според социолога Мира Радева преференциалният вот не е решил основния проблем в държавата ни - в парламента да бъдат вкарани достойни и качествени професионалисти. “Цялостната ситуация в България не позволява лансиране на кандидати в лично качество”, заключи Радева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване