12/12/15 06:22
(http://www.klassa.bg/)

Алексей Петров - Октопода

 
 

“Нямам нито охрана, нито служители.” Това заяви Алексей Петров, след като на столичния булевард “Черни връх” охранител простреля двама мъже с кримидосиета. На другия ден се оказа, че самият гард е казал на полицаите, че пази Алексей Петров, че фирмата, от която е стрелецът, е с първа регистрация на басейна “Спартак”, а през 2012 г. самият той се е явявал да дава показания по “Октопод” в съда, пред който е заявил, че е охранител на подсъдимия Алексей Петров.

Случката е дребна и битова, но добре представя характерна особеност на хората, възпитавани в редовете на бившите Народна милиция и Държавна сигурност, а и на сегашните Национална полиция и ДАНС. Такива служители са обучени да не казват истината и наричат това “оперативна комбинация”. Уменията на тези хора остават и когато те вече са извън системата. Тогава правят оперативни комбинации и за свой личен интерес, с които трупат първия си и следващите милиони, като изпреварват с 1-2 обиколки конкурентите си.

53-годишният Алексей Петров е типичен пример за бизнесмен, който използва подобни умения. Той напуска МВР, за да ръководи охранителни фирми на бивши барети. Но остава в редиците му като сътрудник. Какви задачи е изпълнявал като таен агент не става ясно, но след осветляването му името му обрасва с легенди. Даже и когато става обвиняем по делото „Октопод”, след него тичат журналистки, готови да се оскубят в ефир, за да докажат коя му е по-близка.

Не е случайно, че за Алексей Петров са написани четири книги – повече, отколкото за всеки от т.нар. герои на прехода. Две са биографично-документални от по няколко части, една е по обвинителните тези от делото “Октопод”. Има и един роман, в който главният герой на име Алексей от барета става мутра, после съветник на премиера и накрая кандидат за президент. Отделно в пресата многократно е описвано как през 1985 г. с голи ръце Петров залавя терорист от групировката “Баадер Майнхоф” на Централна гара в София, как е гърмян през 2002 г. от т.нар. Фабрика за убийства, за да не стане шеф на ГДБОП, как урежда среща на Братя Галеви с Румен Петков и бива осветлен като таен агент на контраразузнаването през 2008 г., как става съветник на шефа на ДАНС Петко Сертов.

Поредицата продължава с това как през 2010 г. Петров е арестуван в дома му от маскирани агенти на ГДБОП, как съдии го пускат под домашен арест и на гости му отива политикът Яне Янев, за когото се говори, че е негово политическо протеже, как ден след първия тур на местните избори т.г. по бронирания му мерцедес стрелят с два гарантомета.

И при толкова осветляване на биографията му около Петров продължава да е пълно с бели петна. Не е известно например дали през 80-те години Петров е участвал в наказателни акции на баретите срещу протести на българските турци по т.нар. възродителен процес. Няма обяснение защо и колко бизнесът му се разраства точно при правителството на Иван Костов и защо Командира се оказа сред първите, които подкрепиха МВР акцията “Октопод”. Не се знае какво работи Петров в ДАНС и има ли негов “златен” пръст в създаването на политически ГМО.

През есента на 2009 г. Алексей Петров заяви в интервю пред “Труд”: “Бойко, свали лихвите!” и това стана повратен момент в биографията му. В ролята си на икономист той посъветва премиера да извади държавните пари от частни банки, с което може би разяри жестоко един банкер, който в момента е в Белград и в момента една от последните му грижи е какви са лихвите в България. Каквато и да е била тогава оперативната комбинация на Петров, тя се върна и го “опраска” под формата на делото “Октопод”.

Процесът - от нулата

След задържането на Алексей Петров на 10 февруари 2010 г. се наду огромен полицейски и прокурорски балон. По искане на комисията “Кушлев” бе наложен запор на имущества за 41 млн. лв. По-късно разследването се сви, раздели и само част от него стигна до съда в края на 2011 г. Там “се падна” на съдия Румяна Ченалова, която на третата година се оказа “гнила ябълка”. Шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов бе отстранен от поста, после си направи отвод от “Октопод” и сега е редови спецпрокурор. На 12 ноември т.г., когато делото започна от нулата в спецсъда, основният свидетел на обвинението - бившият банкер Георги Цветанов, загина при катастрофа. Същия ден друг основен свидетел - Пламен Устинов, известен с чепатия си характер, бе ударен с брадва при скандал със съседи.

 

За него

 

Една от най-добрите барети

Не съм се чул с Алексей Петров след стрелбата по него, той е опитен човек, ако ми подаде някаква информация, бихме помогнали. Малко информация да има, ще ни помогне. За самия атентат бе избрано неприятно време - точно преди изборите. Петров беше една от най-добрите барети. Всеки, който е бил в казарма, знае, че от такова разстояние с гранатомет е много рисковано да има поражение.

Бойко Борисов, премиер

 

Ни закон го лови, ни куршум

Недосегаема личност е Трактора, откъдето и да я погледнеш. Ни закон я лови, ни куршум, ни граната. Но защо точно сега някой реши да го вади от фризера? С месеци нищо не се е чувало за благородната му агентурна личност под прикритие. Уж беше обвиняем за рекет, за убийства, но на кого му дреме. Делото “Октопод” бе сринато 6 години след началото му.

Люба Кулезич, тв журналистка

 

Ядяха и пиеха за негова сметка

Популярни телевизионни журналисти, министри, полицаи и едри бизнесмени ядяха и пиеха за сметка на Алексей Петров в известния спортен комплекс "Спартак", а сега се надпреварват да говорят срещу него. Алексей Петров беше използван от различни политически режими, за да свърши определена работа. Създаваше и ръководеше структури без проблем. Точно за това към него се обръщаха и Иван Костов, и Сергей Станишев.

Маргарита Михнева, тв журналистка

 

Войник на специалните служби

Все си мисля, че колкото от нещата си да е постигнал сам, Алексей реално е рожба на специалните служби. Той е бил просто едни войник на специалните служби. Цялото му издигане и кариера са свързани с много хора, опасна информация и няма начин да си е сам господар. Сигурна съм, че ако сега си отвори устата, ще се срутят цели пластове, ще стане земетресение - политическо и обществено. Но съм и убедена, че няма да го направи.

Веселина Томова, журналистка от сайта Афера.бг

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване