12/12/15 11:50
(http://www.dnevnik.bg/)

Горанов: Взимането на заеми отвън доведе до по-ниски лихви на вътрешния пазар


Взимането на заем от публично неизвестен външен инвеститор през ноември е довело до по-изгодни за правителството лихви на вътрешния пазар. Това обяви в предаването "Годината" на Дарик финансовият министър Венцислав Горанов.

Той отново не назова, като се позова на конфиденциалност, името на инвеститора, от когото през ноември тайно беше взет заем от 50 млн. евро. При следващи емисии на вътрешния пазар веднага след това се постигнали много по-ниски лихви, обясни министърът.

В отговор на въпрос той отчете, че тази година през март са взети 3.1 млрд. евро заем при рекордно ниска доходност и с тях са покрити дефицитите в бюджетите за 2014 и 2015 г. и е покрит заемът, с който бяха платени гарантираните депозити в КТБ.

Пари се взимат когато не ти трябват, защото иначе няма кой да ти ги даде, обясни още Горанов по повод критиките през годината за поемането на твърде много дългове.

Преди темата с дълговете трябва да има дебат за работата на държавата, за това колко харчи правителството, колко ефективно харчи и така нататък, посочи още той. Дългът е следствие, той не е причина за нищо, коментира Горанов.

По повод внесеното тайно предложение в проектобюджета за 2016 г. да се орежат социалните разходи в сектор "Сигурност" министърът обясни, че той се и свършил работата и след като предложението му станало явно всъщност нищо не се решило. Този въпрос стоял неадресиран от години, и според него ако не се вземат мерки, той от само себе си пак ще дойде на дневен ред.

"Всичко се отлага у нас, в резултат сме една от най-бедните държави в ЕС без реформирана публична сфера", заключи той.

Горанов обяви и че не очаква промени в формата на управление и не вижда причини за това. Той определи реакцията на Реформаторите като твърде дребнава на фона на залога – стабилността.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване