12/12/15 04:51
(http://www.klassa.bg/)

Жан-Клод Фрекон: Демокрацията в България е добре разбрана

 „В настоящият момент, когато сме изправени пред криза на ценности, всички заедно трябва да се борим срещу радикализацията, расизма и нетолерантността на всички нива.“ Така президентът на Конгреса на местните и регионални власти (КМРВ) на Съвета на Европа Жан-Клод Фрекон определи новите предизвикателства пред организацията по време на пресконференция на ръководството на организацията по повод провеждащото се в София заседание на Бюрото на Конгреса. В нея участваха също още президентът на Камарата на регионите към КМРВ Гудрун Мослер Тьорнстрьом, президентът на Камарата на местните власти към КМРВ Андерс Кнапе, генералният секретар на КМРВ Андреас Кийфер председателят на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в българския парламент Найден Зеленогорски, заместник-кметът на София Дончо Барбалов, директорът на дирекция „Права на човека“ на МВнР Мария Спасова и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов. 

В своето изказване Фрекон благодари на България, и в частност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за оказаното гостоприемство и перфектната организация на заседанието на Бюрото на КМРВ. Той представи накратко структурата и целите на Конгреса като акцентира върху приоритетите за следващата година, които Бюрото обсъжда на заседанието си в София. В отговор на журналистически въпрос президентът изтъкна, че България стриктно спазва поетите ангажименти по изпълнение на Европейската харта за местно самоуправление и оцени високо подписването на Допълнителния протокол към нея относно правото на участие в делата на местната власт и предстоящото ратифициране. „Сутринта разбрах от министър Павлова, че премиерът е предложил председателят на Националното сдружение на общините да бъде представител на основната опозиционна партия. Приветствам това решение, тъй като то означава, че демокрацията в България е добре разбрана“, подчерта Фрекон.

 

Представителят на МВнР Мария Спасова представи приоритетите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Тя посочи, че настоящото заседание е една от първите инициативи в рамките на българското председателство на Комитета и определи сътрудничеството с МРРБ като изключително ползотворно.

 

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов благодари за оказаната чест да бъдем домакин на толкова висок форум на регионалните и местни власти. Той отбеляза тясното сътрудничество на МРРБ със Съвета на Европа чрез представителите в Европейския комитет по демокрация и управление, както и прилагането на Стратегията за иновации и добро управление на Съвета на Европа. „Споделянето на положителния опит ще бъде нашия принос към укрепване на местното самоуправление и местната демокрация. Затова в рамките на българското председателство на Комитета на министрите, ние сме планирали в края на месец март 2016 г. да проведем международна конференция, посветена на доброто местно управление“ допълни заместник-министърът.

 

По време на пленарно заседание по-рано през деня председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски и заместник-кметът на София Дончо Барбалов разговаряха с членовете на Бюрото на КМРВ за сътрудничеството между централната и местните власти в България. Зеленогорски очерта усилията на институциите за преодоляване на различията между регионите, както и дейностите, свързани с децентрализацията на държавното управление. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване