12/12/15 06:28
(http://www.klassa.bg/)

Максималният размер на черните дупки е 50 милиарда Слънца, изчислиха учени

 Дори най-големите лакомници не могат да се хранят до безкрай. Когато черните дупки в сърцата на галактиките погълнат 50 милиарда пъти масата на нашето Слънце, те може да загубят газовия си диск, от който се черпят материя, пише New Scientist. 
Повечето галактики имат в средата си свръхмасивни черни дупки. Пространството около този регион се превръща в орбитиращ диск. Газовете губят енергията си и падат навътре, захранвайки черната дупка. Тези дискове обаче са нестабилни и понякога в тях се формират звезди. 
Теоретично, черната дупка може да стане толкова голяма, че да погълне стабилната част от диска, унищожавайки го. Извършвани са наблюдения, които показват, че такава граница наистина съществува. През 2008 година екип, ръководен от Прия Натараджан от Йейлския университет в САЩ и Езекил Трийстър от Университета в Консепсион, Чили, са изчислили колко материя са погълнали черните дупки в младата Вселена и колко газ е останал в по-нови времена. Учените са стигнали до заключението, че най-ненаситните черни дупки са порастнали до размер от около 50 милиарда слънчеви маси. 
Това откритие провокира Андрю Кинг от Университета в Лестър, Великобритания, да се върне към темата. Най-масивните черни дупки, които наблюдаваме днес са с маса до 40 милиарда пъти масата на Слънцето. Въз основа на това Кинг е изчислил колко голяма трябва да е една черна дупка, за да има външен диск. Той също е достигнал до резултат 50 милиарда слънчеви маси, потвърждавайки предишните открития. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване