12/12/15 04:59
(http://www.klassa.bg/)

Министър Лиляна Павлова: Всички кметове са равни, работим с тях в сътрудничество за изпълнението на местните приоритети и политики

 Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова проведе работна среща с ръководството на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа (СЕ). Участие взеха президентът Жан-Клод Фрекон,  генералния секретар Андреас Кийфер и  директора на Конгреса Жан-Филип Бозул. Те са на двудневно посещение у нас за заседанието на Бюрото на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, организирано от МРРБ  в рамките на българското председателство.

 

Министър Павлова запозна представителите на Конгреса с инициативите, които планираме в рамките на председателството, като през месец март догодина ще се организира  конференция, посветена на доброто местно управление.  „България е първата държава от страните членки на Съвета на Европа, акредитирана по реализацията на процедурата по връчване на етикет за иновации и добро управление на общините, с което много се гордеем“, напомни министър Павлова и отбеляза, че натрупания опит  можем да споделим и с другите страни членки. По думите й всяка година се увеличава броя на българските общини, които кандидатства и получават етикета, изпълнявайки заложените нелеки критерии, а това само по себе си е добър индикатор за управлението им. 

Министърът Лиляна Павлова запозна гостите и с резултатите от проведените  през месец октомври местни избори, като подчерта, че партията –мандатоносител е успяла е разширила влиянието си, спечелвайки изборите в почти  всички областни градове и много от по-малки населени места.  „В същия момент, както го заявява нашия министър-председател, а и аз като министър, отговорен за общините винаги съм казвала и потвърждавам пред вас, че работим много добре с всеки един кмет и общински съвет. За нас изборите са приключена тема. Всички  кметове са равни, работим с тях в сътрудничество, така че да ги подкрепим в техните приоритети и политики“, категорична бе министър Павлова. Тя допълни, че сред важните приоритети за местните власти през новата година е избор на новия състав на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България и определяне на новия и актуален български състав в Съвета на Европа. „Очаквам в дух на много добро сътрудничество с местните власти да определим състава и ръководството на НСОРБ.  В духа на добрата политическа коректност и партньорство, предложението на министър-председателя е НСОРБ  да се ръководи от опозиционната, лява, социалистическа партия и ние ще дадем нашата подкрепа за това, за да затвърдим намеренията ни за добро сътрудничество, политическа коректност и последователност, защото приоритетите в рамките на председателството на Съвета и подготовката на България за председателство на ЕС изискват общи усилия и координация“, отбеляза регионалния министър.По думите й предвидените политики и приоритети трябва да има национален консенсус като основа за търсенето и постигането и на европейски консенсус.

Министър Павлова отбеляза, че сред приоритетите на страната ни като председател на съвета, а по-късно и като председател на ЕС, са географското развитие, развитието на големите градове и  споделянето на мрежа от инициативи за градско развитие.

Представителите на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа дадоха висока оценка за работата на българското правителство и парламент. „Високо оценяваме и това, че споделяте и разпределяте работата с местните власти и с представителите на партиите от малцинството.  Да предложите поста на председател на НСОРБ на опозицията  е знак за политическа зрялост в дебатите на местно ниво е и доказателство за факта, че може много лесно да се разбираме като конгрес и представители на управляващото мнозинство“, отбеляза Жан-Клод Фрекон .

По време на срещата бе дебатирана подготовката на мониторинговия доклад за България по изпълнение на Европейската Харта за местно самоуправление, както и българското председателство на съвета, като министър Павлова получи уверение, че от страна на ръководството може да очаква подкрепа и за всяка една от планираните инициативи. „Нашите приоритетите са в пълен синхрон с вашите за 2016 г.“, увери още Жан-Клод Фрекон.

Министър Лиляна Павлова получи и официална покана за сесията на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа през месец март 2016 г.в  Страсбург.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване